Viisitamm andis kohtus tunnistusi

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viisitamm läheb tunnistusi andma. Tema kõrval on altkäemaksu andmises süüdistatav Vello Kink.
Viisitamm läheb tunnistusi andma. Tema kõrval on altkäemaksu andmises süüdistatav Vello Kink. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Pärnu eelmiste linnajuhtide Mart Viisitamme ja Simmo Saare ning Tänavapuhastuse ASi juhataja Vello Kingi üle peetaval kohtuprotsessil lõpetati kohtuliku uurimisega, reedel algavad prokuröride ja kaitsjate kohtuvaidlused.


Kohus kuulas ära Tänavapuhastuse ASi kunagise pearaamatupidaja Jevgenia Skovitši tunnistuse ning asus siis Viisitamme ja Saart küsitlema. Kink loobus ütluste andmisest, mis võttis prokuröridelt võimaluse küsida, kuidas sai tema kätte OÜ Rapla Teede pakkumine.



”Loobuge altkäemaksusüüdistusest, siis ta on kohustatud ütlusi andma,” soovitas Kingi kaitsja Üllar Talviste. Kinnitamata andmetel on prokuratuur kaalunud altkäemaksusüüdistuse oportuniteedi põhimõttel lõpetamist, kuid seda pole tehtud.



Hankelepingut ei muudetud


Saar selgitas, et enne 2008. aasta Pärnu tänavapuhastuse riigihanget konsulteeris ta Kingiga ja otsis nõuandeid Tartu linnavalitsusest, sest ligi 60 miljoni krooni kulutamine vajas põhjalikku kaalumist. Tallinna kommunaalametis töötanud Kingiga soovitas tal nõu pidada Viisitamm. Esimest korda kohtuti Saare kabinetis, kus oli ka Pärnu linnavalitsuse majandusosakonna juhataja Janno Aringo.



Prokurör Elle Keemani küsimusele, kas ta oli teadlik, et peale Kingi tegi hankedokumentidesse parandusettepanekuid AS Baltifaldi Pärnu piirkonna juhataja Kaido Tamm, vastas Saar, et ta sai sellest teada alles pärast toimikuga tutvumist.



Saar kinnitas, et tema pole Rapla Teede pakkumist Kingile viinud. “Kui Kingiga kohtusime, olid lõpphinnad avalikud. Kink ütles, et Baltifaldi hinnast saab ta aru, sest neil on linnaga leping Strandi taga pühkmete ladustamiseks. Teised peaks 24 miljonit pühkmete Paikrele viimiseks kulutama,” kirjeldas ta Kingiga jutuajamist.



Saar rääkis, et vaatamata pärimistele, kus Rapla Teed pühkmeid ladustavad ja soola hoiavad, sõlmiti nendega hankeleping sellisel kujul, nagu see oli hankedokumentide juures. Küsimusele, kas Kink oli ametlik nõustaja, vastas Saar, et riigihangete kord võimaldab spetsialiste kaasata ja kusagil pole öeldud, kuidas seda teha.



Tänutäheks konjakipudel


Tänutäheks nõuannete eest viis Saar Kingile Hennessy konjaki. Seda, et Kingi juhitav Tänavapuhastuse AS oli Baltifaldi suvine allhankija, saanud Saar alles hiljem teada.


Saar rõhutas, et riigihankekomisjon ja linnavalitsus kuulutasid Rapla Teed hanke võitjaks konsensuslikult. “Kui kellelgi oli küsimusi, võeti nendest ülesaamiseks aeg maha. Eriarvamused oleks protokollitud, praegu eriarvamusi polnud,” ütles ta.


Saare sõnu kinnitasid ülejäänud riigihankekomisjoni liikmed, kellest ükski ei tunnistanud, et neid oleks püütud mõjutada.



Saare jutu järgi ei tekkinud Rapla Teede suutlikkuse kohta küsimusi üksnes temal, vaid teistel riigihankekomisjoni liikmetel ja ametnikelgi. Vastused saadud, polnud aga mingit põhjust odavaima pakkumise teinud firmat mitte eelistada.



Küsimuste esitamise, suvepuhkustest tingitud aeglasema otsustustempo ja Rapla Teede poolse paberimajanduse kordaajamise tõttu võis Saare väitel tekkida mulje, et linnavalitsus venitab Rapla Teede võitjaks kuulutamisega.



Mis puutub Rapla Teede ärisaladuste Kingile edastamisse, siis rääkis Saar, et hankemenetluses küsiti hindu tänavate kaupa, mitte omakulu või kasumit. “Kulude omahinda see pakkumine ei avanud. Kui ettevõtja peab midagi ärisaladuseks, peab ta seda hankedokumentatsioonis eraldi märkima. Seal selliseid märkusi polnud,” kõneles Saar.



Ei prokurörid ega kaitsjad küsinud Saarelt, mis veoteenuseid Saarele kuulunud OÜ Futurelink Baltifaldile osutas. Ometi uuriti seda nii Baltifaldi Pärnu juhatajalt Tammelt kui Futurelingi kaasomanikult, kes veoteenusest väga palju ei teadnud.



Üks tabel huvitab, teine mitte


Viisitamm rääkis, et teda tegi murelikuks olukord, kus Baltifalt ja OÜ Magistraal järjest kõiki pakkumisi võitsid. Rapla Teede siinsele turule tulek oli Viisitamme jutu järgi positiivne uudis, kuid ebakvaliteetne töö Uus-Sauga tänaval ja linnatänavate hoolduse kogemuse puudumine sundisid ettevaatlikkusele.



Kingilt kui varasemalt tuttavalt soovis Viisitamm nõuandeid. “Olen veendunud, et spetsialist, kes tegeleb ühistranspordiga, ei ole suuteline tegelema tänavahooldusega,” kirjeldas ta olukorda majandusosakonnas pärast Tõnu Kuusiku lahkumist.



Prokurör Keemani küsimusele, kuidas ta selgitab Kingi eksperdirolli ja tema ettevõtte suvist tänavapuhastust Pärnus, vastas Viisitamm: “Küsisin Kingilt, kas ta kavatseb hankel osaleda. Ta vastas, et ei kavatse.”



Kingi töö mitteametliku nõuandjana oli Viisitamme sõnutsi liiga väikesemahuline, et selle kohta eraldi lepingut sõlmida.



Prokuröri huvitas, kuidas sattus Kingi kätte Rapla Teede pakkumise koopia ja AS Oma Ehitaja juhataja Kaido Fridolini kätte spordihalli ehitushindade võrdlustabel. Viisitamm ütles, et ta ei tea.



Kui Viisitamme kaitsja Helmeri Indela püüdis juttu teha sellest, et kaitsepolitsei lintidel räägib Oma Ehitaja projektijuht Raivo Fridolin oma vennale Kaidole, et abilinnapea Jane Mets andis talle samasuguse tabeli, blokkis Keeman edasise arutelu. Ometi on just selle tabeli väidetav Kaido Fridolinile andmine üks neljast episoodist, mille põhjal on Viisitammele kriminaalsüüdistus esitatud.



Kohtunik Indrek Nummert jättis rahuldamata Kingi kaitsja Talviste taotluse lisada kohtumaterjalide hulka eksperthinnang, milles Tallinna kommunaalameti hooldusosakonna juhataja Tarmo Sulg kinnitab, et Kingi soovitused olid asjakohased ega andnud ühelegi turul tegutsevale ettevõttele eelisseisundit. Samuti ei rahuldanud ta Talviste taotlust tellida vastav ekspertiis, pidades selle tähtsust ajakuluga võrreldes väikeseks.



Kohtuprotsess jätkub reedel kohtuvaidlustega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles