Laste lemmikmaiustused

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Glasuuritud dessert rohelise õuna lisandiga.
Glasuuritud dessert rohelise õuna lisandiga. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Vanemate seas korraldatud küsitluse tulemusena joonistusid välja laste lemmikmaiustused, mille hulka mahuvad nii kohukesed, Actimel kui üllatusmuna, aga ka maisikepikesed ja kamapallid.


Pärnu Postimees palus maiustuste koostist kommenteerida raamatu "Saladuslikud E-ained meie igapäevatoidus" autoril Angelika Erinil, kes ei nimeta end toitumisspetsialistiks, kuid on viimastel aastatel toiduainete koostist ja tervisesõbralikkust põhjalikult uurinud.

Erini sõnutsi sisaldavad paljud nimekirjas olevad tooted sidrunhapet, mida looduses leidub sidrunimahlas, kuid toiduainetööstuses on tegu sünteetilise sidrunhappega. Lapsevanematel tasub teada, et sidrunhappe liigtarbimine võib kahjustada hambaemaili. Osa maiustusi sisaldab hüdrogeenitud taimseid rasvu (edaspidi HTR), millega hoitakse toote hind madal, kuid neid loetakse kahjulikuks. Samuti leidub maiustustes tihti ülearu palju suhkrut.


Balsnacki kamapallid

Koostis: kamajahu 93%, soola 0,6%. Valmistatud Eestis kasvatatud viljadest.

Kommentaar: suhteliselt hea, ehkki olen kuulnud, et kamajahu on töödeldud.



Draakoni õunamaitseline närimiskomm

Koostis: suhkur, glükoosisiirup, hüdrogeenitud taimne rasv, happelisuse regulaator (sidrunhape), lõhna- ja maitseaine, emulgaator (sojaletsitiin), stabilisaator (E406, E407), askorbiinhape, toiduvärv (klorofülli vasekompleksid, luteiin). Säilitusaineteta.

Kommentaar: HTR on odav taimne rasv, millega hoitakse toote hind madal. Paljude arvates kahjulik. E406 on agar, mis on looduslik. E407 on karrageen, mis paljude arvates põhjustab soolevaevusi ja on lastele ebasoovitav. Ilma säilitusaineteta - see on hea.



Lotte maisikepikesed

Koostis: maisitangu 72%, suhkrut 25%, sool.

Kommentaar: liiga palju suhkrut, et terve pakk ära süüa, mida tavaliselt tehakse.



Magus kõrsik

Koostis: nisujahu, vesi, suhkur, margariin, sool (maksimaalselt 0,4%), pärm, vanill.

Kommentaar: sama suhtumine mis maisikepikeste puhul. Peale selle margariin. Jääb küsimus: missugune on nimetatud margariini koostis?



Kasekese batoonike

Koostis: suhkur, hüdrogeenitud taimne rasv, täispiimapulber, vähendatud rasvasisaldusega kakaopulber, vadakupulber, nisujahu, taimne rasv, muna, happesuse regulaator (sidrunhape, E500), kondenspiim, sool, pärm, kergitusaine (E500, E503), vanilliin, emulgaator (sojaletsitiin), lõhna- ja maitseaine.

Kommentaar: E500 on sooda, seda ei pea kartma. E503 on ammooniumkarbonaadid. Ei tahaks kommenteerida, kuid parem oleks, kui me ammooniumi ega alumiiniumi sisaldavaid toiduaineid ei sööks. Minu valikusse Kaseke ei kuuluks, HTRi tõttu.



Haribo kuldkarud

Koostis: suhkur, glükoosisiirup, þelatiin, dekstroos, sidrunhape, värvustavad puuvilja- ja taimeekstraktid, lõhnaained, taimeõli, kate: meevaha, karnaubavaha, karamellisiirup.

Kommentaar: värvained peaks olema välja toodud, aga pole. Olen näinud, et Haribo on paljudes kommides sünteetilised värvained looduslikumate vastu vahetanud, seetõttu on nad värvilt plassimad kui enne. Mina eelistaksin tuhmimaid Haribo komme.



Kinder Pinqui

Koostis: pastöriseeritud piim (24%), ðokolaad 21% (suhkur, kakaomass, kakaovõi, emulgaator sojaletsitiin, lõhna- ja maitseaine), suhkur, taimeõli ja rasvad, lössipulber, nisujahu, kakaovõi, veesisalduseta või, dekstroos, piimaðokolaad (suhkur, täispiimapulber, kakaovõi, kakaomass, emulgaator (sojaletsitiin), lõhna- ja maitseaine), munapulber, madala rasvasisaldusega kakaopulber, pärn, lõhna- ja maitseained, emulgaatorid (rasvhapete mono- ja diglütseriidid), sool, linnaseekstrakt.

Kommentaar: see toode koosneb 27 asjast, ise nii väike. Peale vaadates suhteliselt okei, oleneb muidugi, millega võrrelda. Vähemalt pole näha HTRi, sünteetilisi toiduvärve ega säilitusaineid.



Chupa Chupsi pulgakomm

Koostis: suhkur, glükoosisiirup, piimapulber, sidrunihape, kontsentreeritud puuviljapüree (võrdne 3% värskete puuviljadega), värvained E162 ja E100, linnaseekstrakt.

Kommentaar: E162 on betaniin, peedipunane ja looduslik. E100 on kurkumiin, ka looduslik. Igati sobiv toode karamellisõpradele, kuid kuidas jääb suhkruga?



Lotte maasikajook

Koostis: vesi, fruktoosi-glükoosisiirup, kontsentreeritud maasikamahl, happesuse regulaator sidrunhape, metsmaasika-aroomiaine.

Kommentaar: siin pole metsmaasikatega midagi pistmist, maasikamahlast üksi ilmselt ikkagi ei piisa. Samal ajal pole sünteetilisi toiduvärve, see on hea.

Danone Actimel

Koostis: osaliselt kooritud piim, taastatud kooritud piim, suhkur või suhkrusiirup, marjalisand (maasikas 2,1%, suhkur, modifitseeritud tärklis, lõhna- ja maitseaine, happesuse regulaator, naatriumtsitraat, värvaine (antotsüaniin)), glükoos, jogurtibakteri kultuurid ja L. casei DN 114-001.

Kommentaar: naatriumtsitraati lisatakse ilmselt sünteetiliselt, antotsüaniin on looduslik värvaine. Baktereid mina ei kommenteeri, las seda teevad teadlased.



Barni šokolaaditäidisega biskviit

Koostis: nisujahu, glükoos-fruktoossiirup, suhkur, muna, rapsiõli, ðokolaadi 6% (jahvatatud kakao, kakaovõi, suhkur, vähese rasvasisaldusega kakaopulber), emulgaator (sojaletsitiin), lõhna- ja maitseaine (vanilje), lössipulber, täispiimapulber, stabilisaator (glütserool), palmiõli, kergitusained (dinaat-riumdivesinikdifosfaat (E339), naatriumvesinikkarbonaat), vadakupulber, emulgaatorid (E472b, E475), sool, vähendatud rasvasisaldusega kakaopulber, lõhna- ja maitseained.

Kommentaar: ortofosforhappe ja fosfaatide E338-343 puhul kahtlustatakse, et need pärsivad kaltsiumi imendumist ja soodustavad luude hõrenemist. Fosfaadid on väga laialt kasutusel.



Selga karamellimaitselised küpsised

Koostis: nisujahu, suhkur, hüdrogeenitud taimne rasv (võiseemnikuõli, palmiõli, sojaubade õli, rapsiseemneõli, emulgaator E322), munamass, kondenspiim suhkruga, kergitusained (E500, E503), sool, lõhna- ja maitseained (karamell, vanilliin - looduslähedane), emulgaator E472e.

Kommentaar: mina ei valiks neid, ehk leiab ilma HTRita küpsiseid. Suhkrut on liiga palju.



Tutti-Frutti puuviljamaitselised pastillid

Koostis: suhkur, glükoosisiirup, þelatiin, modifitseeritud tärklised, happesuse regulaatorid (sidrunhape, viinhape), aroomid, läikaine (meevaha), värvid (E120, E141, E160a).

Kommentaar: E120 ehk karmiin on küll looduslik, kuid seda kahtlustatakse kantserogeensuses, pole veel küllaldaselt uuritud. E160a on beetakaroteen, looduslik lisaaine, kuid seda võidakse valmistada sünteetiliselt. Modifitseeritud tärkliste ohutust pole väidetavalt põhjalikult uuritud.



Kinder Surprise

Koostis: piimašokolaadi 47% (suhkur, täispiimapulber, kakaovõi, kakaomass, emulgaator (sojaletsitiin), lõhna- ja maitseaine), lõssipulber, suhkur, taimsed rasvad, veesisalduseta või, emulgaator (sojaletsitiin), lõhna- ja maitseaine).

Kommentaar: palju esineb lõhna- ja maitseaineid. Mis nad täpselt on, teab vaid tootja. Koostise järgi pole viga, kui mitte arvestada suhkrukogust. Pole HTRi, see on hea!



Karumsi kohupiimajuustuke

Koostis: kohupiima 63%, suhkur, glasuur (või, suhkur, kakao), looduslähedane aromatisaator (vanilliin).

Kommentaar: nimetaksin heaks tooteks, kus pole HTRi ja sünteetilisi lisaaineid.



Glasuuritud dessert rohelise õuna lisandiga

Koostis: kohupiim, glasuuri 20% (suhkur, osaliselt hüdrogeenitud taimne rasv, kakaopulber, emulgaator (letsitiin) E322, vanilliin), taimne rasv, suhkur, õunamoosi 13% (õunapüree, vesi, kiudaine, þeleeriv aine E440), happesuse regulaator (E330, E331, E333), toiduvärv (E140, E100), naturaalne õunaaroom säilitusaine E202, paksendaja (E415, E417, suhkur), maitse- ja lõhnaaine (vanilliin).

Kommentaar: E202 kaaliumsorbaat võib põhjustada vaevusi, eriti allergikutel. E417 - tarakummi - on okei, kuigi toksilisust pole väidetavalt küllaldaselt uuritud.

Seda ei saa kohukeseks nimetada põhjusel, et on kasutatud taimset, mitte piimarasva. Glasuuris on HTR minu teada lubatud, aga kohupiimas hüdrogeenituna mitte.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles