OÜ Eleringi seisukoht

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

“Ebaõige on väide, nagu oleks liitumisühenduste arv ja võimsus konkreetses alajaamas piiratud. Liitumispakkumiste väljastamisel lähtub Elering Eesti elektrisüsteemist tervikuna ning liitumisühenduse rajamiseks tehtavatest töödest konkreetses alajaamas.


Sindi alajaama osas on väljastatud liitumispakkumiste ja -lepingute koguarv kolm, seega ei saa väita, et Sindi alajaama saavad liituda vaid Eurowind OÜ tuulikud.



Sindi alajaam on üks Eesti elektrisüsteemi sõlmalajaamadest ning alajaama võimsus ei sea tuuleparkide liitumisel takistusi.



Kuid Eesti elektrisüsteemis on välja kujunenud olukord, kus peale kehtivate liitumislepingute uute tootjatega 823,7 megavati ulatuses kehtib liitumispakkumisi ja on esitatud taotlusi veel 3347 megavati eest.



Sõltumata võimsusest alajaamas, kuhu tuulepargi liitumisühendus rajatakse, pole olemasolevasse elektrivõrku võimalik sellisel hulgal elektrienergia tootjaid liita ning selleks tuleb elektrivõrgus teha mahukad ümberehitustööd.



Sauga valda kavandatavate tuuleparkide ühendamisel elektrivõrguga ei ole takistuseks Sindi alajaama läbilaskevõime, vaid Sindi alajaama elektrivõrgu ühendavate ülekandeliinide läbilaskevõime. Seega tekib ülekandevõrgus pudelikael osas, mis ühendab Pärnu piirkonda Põhja-Eesti ja ülejäänud sõlmalajaamadega, kus oleks võimalik Lääne-Eestis toodetud elektrienergia ära tarbida või välisühenduste kaudu eksportida.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles