Tuulepargiarendajad jahivad Sauga elanike maad

Anu Jürisson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiljuti kontserdituuri teinud Sõnajalgadele meeldib mõelda suurelt.
Hiljuti kontserdituuri teinud Sõnajalgadele meeldib mõelda suurelt. Foto: Ants Liigus

Kuna Sauga valda tuulikupargi püstitamise kava on kogunud nii pooldajaid kui vastaseid, jõuab Sauga üldplaneering lähipäevil ühes vaietega Pärnu maavalitsusse järelevalvesse.


Maavalitsuse ülesanne on leida poolte vahel kompromisse ning anda hinnang veel kehtestamata üldplaneeringule. Tuulepargile sobiva alana on välja valitud peale Urge piirkonna Räägu kant.



Tuulepargile sobivate alade väljaselgitamist alustas Sauga vald äri- ja lauluperena tuntud Sõnajalgade osalusega OÜ Eurowindi taotluse alusel. Sõnajalad soovivad pargi välja arendada koostöös rahvusvahelise ettevõtte Eurowind Internationaliga.



Eurowindi Suurbritannias baseeruval veebiküljel www.eurowindholding.com avaldatud kaardi järgi võiks tulevase Sauga tuulepargi maht olla kuni 150 megavatti, mis kolmemegavatiste generaatorite korral tähendaks pooltsada tuulikut.



Sealsamas avaldatud andmeil on rahvusvahelisel ettevõttel olemasolevaid või ettevalmistatavaid tuulikuparke kõikjal Euroopas, peale Eesti Šoti-, Prantsus- ja Saksamaal, Poolas, Rootsis, Soomes ja Armeeniaski. Üks suuremaid tegutsevaid Eurowindi rajatud tuulikuparke on 130megavatise võimsusega meretuulepark Rootsis Lillgrundis, mis Sõnajalgade andmeil kuulub praegu Rootsi energiagigandile Vattenfallile.



Sõnajalgade suured plaanid on külvanud osas Sauga valla maaomanikes kahtlusi nende kohta kuuldu-loetu põhjal kujunenud maine tõttu. Osa on rohelise energia poolt ja soovib oma maale tuulikuid, kuid eelistaks koostööd teha mõne muu arendajaga, sest hoonestusõigus seaks nende maale kitsendused pikaks ajaks ja nad ei usu, et Sõnajalgade kavatsused lähiajal teostuvad. Ülejäänud maaomanikud loodavad saada ülejäänud arendajate kaudu rohkem tulu vähema hulga tuulikutega.



Segadust ja kahtlusi on seejuures tekitanud Sõnajalgade väide, nagu oleks neil ainuvõimalik Sauga vallas tuulikuid püstitada, kuna maaomanike väitel liigub vallas teisigi tuuleenergeetika arendamisest huvitatuid. Just need inimesed on kurtnud telefonikõnede ja külaskäikude üle, millega neid püütavat kokkuleppele keelitada.



Kuna maaomanikud on oma kõhklustega pöördunud Sauga vallavalitsuse poole, küsis vald OÜ Eleringilt kinnitust Eurowindiga liitumislepingu olemasolu kohta. Elering põhjendas vastusest keeldumist ärisaladusega.



Sauga abivallavanem Harri Aas nentis, et ehkki tuulepargiala otsingud lisati valla üldplaneeringusse Sõnajalgade palvel, ei anna see asjaolu neile tuulikute püstitamise ainuõigust. Aas lisas, et arendaja isiku määravad lõppkokkuvõttes lepingud maaomanikega ja elektrivõrguga liitumine.



Eleringi toimetusele edastatud teate põhjal on Sindi alajaama puhul tuuleparkide rajamisega seotud liitumispakkumiste ja liitumislepingute koguarv kolm. Seega ei saa Eleringi arvamist mööda väita, et Sindi alajaamaga saavad liituda vaid Eurowindi tuulikud. Kas kõik lepingud on seotud Sauga vallaga, Elering avaldama ei soostunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles