Kasarmu müürikarniis varises tänavale

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Täna hommikul varises Riia maanteel bussipeatuse vahetus läheduses kõnniteele Pärnu sõjaväekasarmute müürikarniis.
Täna hommikul varises Riia maanteel bussipeatuse vahetus läheduses kõnniteele Pärnu sõjaväekasarmute müürikarniis. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Täna hommikul varises Riia maanteel bussipeatuse vahetus läheduses kõnniteele Pärnu sõjaväekasarmute müürikarniis, ligipaar tonni telliseid kukkus 3,5-4 meetri kõrguselt tänavale.  


Militaarhoonete kompleks ja seda ümbritsev kiviaed kuuluvad kaitseministeeriumile ning on parajasti üleandmisel siseministeeriumile.



Kaitseministeeriumi avalike suhete osakond edastas toimetusele, et tegu ei olnud varinguga, nagu murelikud linnakodanikud toimetusse helistasid, vaid kaitsejõudude ettekavatsetud teoga, et hoida ära ohtlikku varingut.



Hommikul kutsuti esile varing, mis toimus järelevalve all, päeva jooksul koristasid kaks töömeest kivilasu tänavalt ära ja viisid minema.



Juba mitu aastat on ohtlikule müürilõigule kinnitatud varinguohu eest hoiatavad sildid, kuigi üldiselt on teada, et sildid ei hoia püsti viimase piirini lagunenud kiviseina. Pärast tahtliku varingu esilekutsumist pole hoiatavaid silte müüridelt eemaldatud – need on jätkuvalt varisemisohtlikud.



Tegu ei ole tsaariaegsete kasarmute ilusa kivist piirdega, vaid mõnikümmend meetrit kesklinna poole omal ajal ilmselt vene soldatite poolt püstitatud silikaattellistest müüriga, mis on nüüd ajahambast puretud.



20. sajandi algul ehitatud kasarmukompleksi on kaalutud võtta muinsuskaitse alla. Praegu seisavad kasarmud sõduritest tühjana. Kaitseliidu Pärnumaa maleval on seal ainult valvefunktsioon ja kõnniteele kukkunud kivid koristasidki Kaitseliidu palgalised töömehed.    

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles