Viisitamm jäi süüdi saladuste lekitamises

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu endine abilinnapea Simmo Saar ja ekslinnapea Mart Viisitamm mõisteti kohtus süüdi.
Pärnu endine abilinnapea Simmo Saar ja ekslinnapea Mart Viisitamm mõisteti kohtus süüdi. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Pärnu maakohus karistas Pärnu endisi linnajuhte Mart Viisitamme ja Simmo Saart ametitegevuse käigus teatavaks saanud saladuse hoidmise kohustuse rikkumises, mõistes Viisitamme õigeks altkäemaksu võtmise süüdistuses ja mõlemad mehed usalduse kuritarvitamise katses.


Kohtuotsuse järgi peab Viisitamm riigile maksma 306 950 ja Saar 205 500 krooni. Rahalisele karistusele lisanduvad kohtukulud. Viisitamm ja Saar end süüdi ei tunnista ning kavatsevad kohtuotsuse edasi kaevata.



Kohus leidis, et Viisitamme ja Saare süü Rapla Teede pakkumise edasiandmisel Tänavapuhastuse ASi juhatajale Vello Kingile on tõendatud ning et OÜ Steniardi juhataja Kaido Fridolin sai spordihalli ehitushindade võrdlustabeli Viisitamme käest.



Viisitamme ja Saare usalduse kuritarvitamise süüdistus tõendamist ei leidnud, samuti Viisitammele ette heidetud altkäemaksu võtmine ja Kingile ette heidetud altkäemaksu andmine.



Alusetu süüdistuse tõttu peab Eesti riik Kingi kaitsjale maksma 165 600 krooni õigusabi kulude katteks.



Prokuratuur otsustab kohtuotsuse edasikaebamise pärast 28. maid, mil kohus avaldab motiveeritud kohtuotsuse. Viisitamm ja Saar on otsustanud kohtuotsuse osaliselt edasi kaevata, sest nende sõnul pole nad süüks pandavaid tegusid toime pannud. “Mitte millegi eest 205 500 krooni maksta on natuke palju,” ütles Saar.



Altkäemaksusüüdistus ei pidanud vett

Altkäemaksuks pidas Lääne ringkonnaprokurör Elle Keeman Viisitamme ettevõtte 2+3 Mööbel 2006. aasta alguse veoteenust Kingi juhitavale Tänavapuhastuse ASile.



Keemani hinnangul oli 3. märtsil tasutud 29 500 krooni suurune arve fiktiivne ja transporditeenust tegelikult ei toimunud.



2+3 Mööbli transporditeenust kirjeldas kohtus neli inimest. “Minu arvates on kohtulikul uurimisel tõendatud, et tegu ei olnud fiktiivne,” rääkis Kingi kaitsja Üllar Talviste.



Keemanis äratas kahtlust see, et 2+3 Mööblil ei olnud ühtegi veoautot ja töötajat. Veoteenust kirjeldati kohtus kui vanade võlgade kustutamist.



Keemani arvates maksis Tänavapuhastuse AS Viisitammele altkäemaksu seepärast, et temast sai 2005. aastal läbi viidud Pärnu tänavapuhastuse riigihanke võitnud Baltifaldi allhankija. Ise Tänavapuhastuse AS konkursil ei osalenud, hiljem hakkas ta Baltifaldi allhankijana suviseid Pärnu linna tänavaid hooldama.



Kingi kaitsja Üllar Talviste sõnul pole prokurör näidanud, mida Kink 2005. aastal võrreldes teistega Viisitammelt rohkem teada sai. Vastuteenena dokumentidesse paranduste tegemise võimalust pidas ta kummaliseks.



Kohtunik Indrek Nummerti sõnul ei tuvastanud ta tunnistajate jutus midagi ebaadekvaatset. Vastupidi – tunnistajad kirjeldasid aastatetaguseid sündmusi usutavalt.



Usaldust ei kuritarvitatud

Usalduse kuritarvitamise katseks pidas prokurör seda, et Viisitamm ja Saar olevat 2008. aastal tänavapuhastuse riigihanget läbi viies tegutsenud Baltifaldi huvides ja püüdnud Rapla Teid vältida. “Kuna Baltifaldi mittevõitmine tähendanuks Kingi tööta jäämist, soovitas see Rapla Teed välja küpsetada,” lausus Keeman kohtuistungil.



Saare kaitsja Aivar Pilv rõhutas, et ükski tunnistaja pole rääkinud, et Saar oleks üritanud neid mõjutada. Kingiga kohtumine toimus Saare töökabinetis, kus osales majandusosakonna juhataja Janno Aringo.



Kingi konsultandirolli kohta ütles Pilv, et Kink ei pakkunud välja midagi ebaseaduslikku, ebatüüpilist või ebaloogilist. “Simmo Saar ei teadnud Kingi ja Baltifaldi omavahelistest suhetest midagi,” rääkis ta.



Viisitamme kaitsja Helmeri Indela sõnul on õiguslikult võimatu, et pärast pakkumiste avamist saaks keegi hanketulemusi muuta. “Ükski riigihankekomisjoni ja linnavalitsuse liige pole seda tunnistanud, vaid rääkinud, et otsused langetati konsensuslikult. Kui keegi oleks tõsiselt soovinud, et Baltifalt hanke võidaks, oleks ta pidanud sellised hankedokumendid koostama,” kõneles Indela.



Kohtunik Nummerti sõnul jõudis Saar katse staadiumisse, kui nõustus oma meiliga riigihankekomisjoni mõjutama, kuid hilisem Rapla Teede pakkumise kvalifitseerimise poolt hääletamine vabastas ta süüst.



Ärialane teave lekkis

Keeman süüdistas Viisitamme ja Saart, et nad olevat andnud Kingile 2008. aastal Pärnu tänavahooldushanke võitnud Rapla Teede pakkumise, mille koopia tehti linnavalitsuse maja esimese korruse teenindussaalis.



Keemani väitel viis pakkumise Kingile 27. juunil Saar. Kink andnud pakkumise Baltifaldi juhatajale Kaido Tammele, kes kasutanud seda Rapla Teedele alltöövõtupakkumist koostades.



Viisitamm ja Saar end süüdi ei tunnistanud. Pilve sõnul pole prokuratuur suutnud tõendada, et just Saar Rapla Teede pakkumise Kingile andis. Kohtuniku sõnul suutis jälitusteave teda pakkumise edasiandmises siiski veenda.



Viisitamme süüdistati, et ta olevat saatnud OÜ Steniardi juhatajale Kaido Fridolinile spordihalli ehitushindade võrdlustabeli. Viisitamme väitel ta seda ei teinud. Ka siin usaldas kohtunik jälitusteavet rohkem kui Viisitamme.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles