Vardja rehetaret hoiab uus haavalaastukatus

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arhitektuurimälestis, Vardja rehielamu, on ehitatud 19. sajandi alguses. Talus on toimunud Eesti mängufilmi "Ristumine peateega" võtted.
Arhitektuurimälestis, Vardja rehielamu, on ehitatud 19. sajandi alguses. Talus on toimunud Eesti mängufilmi "Ristumine peateega" võtted. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Saarde valla turismimajanduse arengukavas mainitakse piirkonna magnetina Vardja aluskivi paljandit ja koske. Need on looduskaitse alla võetud 1964. aastal ja jäävad Kanaküla sillast kilomeetrit kolm allavoolu Halliste jõele. Vaatamisväärsused võtavad enda alla ligi viis hektarit ning asuvad erakinnistul.


Vardja kosk on Halliste jõe kärestikuline lõik, paljand aga aluspõhjaline paas.



Jõe äärde mineja ei saa mööda vaadata hüvakätt jäävast talumajast, mis on ainus tervikuna säilinud rehielamu Mandri-Pärnumaal.



Arhitektuurimälestis on ehitatud 19. sajandi alguses ja selle päästmisele aitas tublisti kaasa riigikogu muinsuskaitseühendus eesotsas Mark Soosaarega. Teadmisega, et riigi toetuseta riikliku kaitse all hoone päästmine käib põlvkondade pärandusest hoolival pererahval rahaliselt üle jõu. Vana, ligi 500 ruutmeetri suurune katus oli kestnud pool sajandit, sõelapõhjana auklikku katust paikas peremees laastude ja koormakilega ning toas püüti vihmavett pangedesse.  



Pererahvas (Kaja Paimets ja Mati Ilves) tegeleb suviti kanuumatkajatega, lubab uudistada tare ümbrust ning rääkida, kuidas 1999. aastal siin kaamerad surisesid, sest mängufilmi "Ristumine peateega" üks võtteplatse asus Kanaküla laante rüpes.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles