Juhtkiri: Muinsuskaitsepäevi meenutades

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Homme korraldab Pärnumaa muinsuskaitse selts Pärnu muinsuskaitsepäevade 25. aastapäeva tähistamise. 6.–9. oktoobrini 1988 toimus Pärnus Eesti muinsuskaitseklubide VI kokkutulek. Tegu oli tolle aja kohta mastaapse üritusega.

Kui näiteks Pärnu ajaloo konverents teatrimajas läks veerandsaalile, siis, nagu leht kirjutas, teatud loengud parteimajas (praegune kurikuulus Esplanaadi 10) pidid sealse saali lõhki ajama. Põhjust selleks oli küllaga, kui nimetada vaid mõne loengu teemad: ”Kuhu jäid Eesti Vabariigi ohvitserid?“, ”K. Pätsi elu ja poliitilise tegevuse põhijooni“, ”Eesti vabadussõda“ või ”Salaprotokollist baaside lepinguni“.

Just siis võttis hoogu annetuste kogumine Alevi kalmistul vabadussõjas langenute mälestusmärgi taastamiseks ja aktiivselt tegeldi Amandus Adamsoni taiese säilinud fragmentide otsimisega. Kalmistutel tehti talgutega heakorratöid ja otsustati ennistada Konstantin Pätsi monument Tahkurannas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles