Endla Teatrikohvikus avatakse Marko Toomasti fotonäitus

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto Marko Toomasti loomingust.
Foto Marko Toomasti loomingust. Foto: Marko Toomast

Homsest saab Endla Teatrikohvikus näha Marko Toomasti kaheteistkümnest fotost koosnevat seeriat „Aesthetica melancholia“.

Marko Toomast on sündinud 1970. aastal Pärnus. Fotograafiteed alustas ta 12 aastaselt juhendaja Ado Viigi käe all.

1989. aastal emigreerus Toomast Rootsi, kus töötas vabakutselise fotograafina ajakirjale QX. Ta on töötanud aastatel 1994–1998 fotoassistendina Elisabeth Ohlson-Wallini stuudios, kes on tuntud Mark Soosaare näituse „Ecce homo“ kaudu. Samuti on ta töötanud moe- ja reklaamifotograafi Christer Jansoni õpilasena.

Markot on inspireerinud fotograafid Irving Penn, Paul Strand, Hiroshi Sugimoto, Andreas Gursky, Adam Fuss ning kunstnikud Kazimir Malevitsh, Lucio Fontana, Tony Smith ja Dan Flavin.

2003. aastal naasis Toomast Eestisse. Siin on ta pildistanud nii arhitektuuri kui ka loodust. Fotograafia on Marko jaoks aken maailma. Pildikeelelt minimalistlik ja abstraktne, koloriidilt monokroomne, kaldudes pigem hallidesse toonidesse, püüdes edasi anda melanhoolset vaimulaadi ja esteetilist väljendust.

Näitusele on üles pandud 12 fotot, mis sisaldavad ekspressiivset teavet, ehk siis autori mentaalset seisundit ja impulsse.

"Marko ei nimeta ennast fotograafiks, kuna see eeldab mingit raamistikku. Tema loob ja eksperimenteerib läbi mängu. Mäng on loov ja vabastav. Pildiseeria „Aesthetica melancholia“ ongi selle väljendus," seisab näituse tutvustuses.

„Loodan, et „Aesthetica melancholia“ annab vaatajale edasi visuaalse naudingu,“ märgib Toomast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles