Parasmaa – ühe elaniketa küla lugu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mõnjama talu varemed - mööbel peksti puruks või viidi minema, maja langes ehitusmaterjali hankijate ohvriks.
Mõnjama talu varemed - mööbel peksti puruks või viidi minema, maja langes ehitusmaterjali hankijate ohvriks. Foto: Meelis Muuga

Eestis on üle saja elaniketa küla ja paljudes elab vaid paar-kolm inimest. Nimi kaardil on, aga kui kohale lähed, ei leia sealt enamasti inimhingegi.

Nii mõnelgi kinnistul on omanik, kuid kohapeal ei ela. Üks inimtühjaks jäänud küla on Koonga vallas asuv Parasmaa. Siin-seal aimatav talukoht või kivivare, mõni kuusehekk ja lagunenud kelder – see on üsna tüüpiline vaatepilt teisteski tühjaks jäänud külades. Samas on iga küla lugu omalaadne ja kordumatu.

Oluline võtmesõna Parasmaa jaoks on olnud “äär”. Muinasajal asus see Korbe ja Soontagana muinaskihelkonna äärealal, kuuludes eri andmete järgi küll ühte, küll teise. Hiljem algas ja lõppes siin Liivimaa, Pärnumaa ja Pärnu-Jaagupi kihelkond. Tänapäeval asub Parasmaa Koonga valla piirialal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles