Juhtkiri: OECD toetab riigikontrolli

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Sel ajal kui riigikogu vihub riigieelarve vastuvõtmise nimel teha öötööd, saab uudishimulik kodanik surfata netis ja otsida ainest Eesti võrdlemiseks teistega. Kas riigikontrolli aruanne peaks ennekõike valitsejaid murelikuks tegema? Kui riigikontrolöri süüdistati vaat et meelevaldsete järelduste tegemises, siis võib vaadata majanduskoostöö ja arengu organisatsiooni (OECD) nn parema elu indeksit (www.oecdbetterlifeindex.org), kus Eesti näitajaid kõrvutatakse klubiliikmete keskmisega. Nende põhjal pole samuti väga hõisata.

Näiteks on Eesti keskmise leibkonna aastane netotulu 12 800 dollarit. OECD keskmine aga 23 047 dollarit. Meil armastatakse rääkida meeste ja naiste palgalõhest, kuid veelgi märkimisväärsem on kuristik rikaste ja vaeste vahel: 20 protsenti tipus olijatest teenib viis korda rohkem viiendikust, kes on tulude poolest lõpus.

Inimene Eestis töötab 1924 tundi aastas, OECD keskmine on 1776 tundi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles