Juhtkiri: Kolm püha samal päeval

Kalev Vilgats
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pärnu Postimees

Homme on Eestis lipupäev. Tähistame emadepäeva ja Euroopa päeva. President Toomas Hendrik Ilves osaleb Moskvas Venemaa võidupüha pidustustel.


Emadepäeva tähistatakse maailma riikides väga erinevatel kuudel ja kuupäevadel, kuid suur hulk riike, Eesti nende hulgas, on selle seadnud mai teisele pühapäevale.

9. mail 1950 tegi Prantsusmaa välisminister Robert Schumann ettepaneku ühendada Prantsuse, Saksa ja muude Euroopa riikide söe- ja terasetootmine. Söest ja terasest algas meile nii oluline Euroopa liitumine. 1985. aasta Euroopa Liidu tippkohtumisel Milanos otsustati 9. maid hakata tähistama Euroopa päevana.

Kõige segasemate tunnetega jälgitakse Moskvas toimuvaid pidustusi. Teises maailmasõjas osalenud Punaarmee veterane arvatakse elus olevat eri andmetel 800 000 kuni miljon. Tänavune sõjaväeparaad Moskva Punasel väljakul on enneolematu jõudemonstratsioon ja räige kontrast emade- ning Euroopa päevale. Kunagises NSV Liidus oli hulk aastaid tagasi kainet mõistust rohkem ja 9. mai oli hoopis tööpäev. Polnud ju põhjust pidutseda: kogu Euroopa jäi vallutamata ja kui Hitler ei oleks pidanud sõda mitmel rindel, mine tea, kuidas ajalugu oleks pööranud.

Alles 1965. aastast, kui Suure Isamaasõja nime all tuntud Teise maailmasõja perioodi hakati ülistama, muutus 9. mai pidupäevaks. Kuna veteranide read kahanesid, loodi 1995. aastast 9. mai sõjaväeparaadi traditsioon. Viis aastat tagasi sõidutati kõbusamaid veterane üle Punase väljaku Gaz-AA veoautodega.

Täna-homme mõtleme oma emadele-vanaemadele, Euroopa ühiskodule ja ehk sellelegi, miks USA on Moskva pidustustel esindatud kõigest poliitikaküsimuste alamvälisministriga.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles