Vaesuse varjame plangu taha

Asso Puidet
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehitusteenistus tõi eeskujuks Malmo 23 kinnistu, kus laiutav auk varjati linnavalitsuse palvel planguga.
Ehitusteenistus tõi eeskujuks Malmo 23 kinnistu, kus laiutav auk varjati linnavalitsuse palvel planguga. Foto: Ants Liigus

Hansapäevadeks valmistuva Pärnu linnavalitsuse nõudel peavad silmariivavad tondilossid kesklinnast kaduma, lõpetamata jäänud ehitisi ja liiva jooksnud äriplaane märgistavad songermaad tuleb aga varjata aia taha.


Pärnu abilinnapea Romek Kosenkraniuse sõnutsi võib täiesti aru saada, et pankrotistunud kinnisvaraarendajad ei suuda headel aastatel ettevõetut enam lõpuni viia. Ent siiski peaksid tühjalt seisvad ehitusplatsid olema juuni lõpuks, kui linna on oodata kümneid tuhandeid külalisi, niimoodi ümbritsetud, et need silma ei torkaks.

“Kui ei suuda maja ehitada, ehitagu vähemalt korralik plankaed ümber, et seda segadust näha ei oleks,” õpetas Kosenkranius.

Tavapärase ehitusobjekte ümbritseva traataia võiks Kosenkraniuse soovitusel katta näiteks läbipaistmatu kilega. Veel parem: asendada traataia kõrge laudtaraga, nagu vanal ajal kombeks oli. Endise trükikoja vundamendiauk ongi juba aiaga piiratud.

"Me peame läbirääkimisi ka parkimismaja omanikega, et sellele mingi kangas ümber tõmmata või midagi sellist, et see ei oleks selline kole," sõnas Kosenkranius.

Ent kui tänavate kõrval haigutavad vundamendiaugud saab möödakäijate pilgu eest aiaga varjata, siis hoopis keerukam lugu on lagunevate hoonetega, mida naljalt ei peida. Nii ei jäägi muud üle kui need kiiresti lammutada.

Näiteks Pikk 16 asuv Pärnu jaamaülema maja on kaks aastat seisnud nii, nagu see tulekahjust jäi. Kosenkraniuse väitel on linnavalitsus hoone omanikule Onix Kinnisvarale oma soovi teatavaks teinud, kuid lammutamiseks on vaja muinsuskaitseameti nõusolekut.  

"Saame aru, et hansapäevad on äärmiselt tähtsad nii Pärnule kui kogu Eestile, ja me saame aru, et see hoone on kole keset Pärnu südalinna," on Onix Kinnisvara juhataja Verner Aas linnavalitsuse ettepanekuga päri. Samuti kiidab ta heaks linnavalitsuse ponnistused ülejäänud tondilosside ja ehitusplatside kõrvaldamisel-peitmisel. "Kõik on õige ja ega siis ühelegi hoone omanikule tee au, et tema räämas asi seal seisab," leidis Aas.

Omanikke häbistavaid ja möödujate ilumeelt ärritavaid koleobjekte leidsid kesklinna inspekteerinud linnaametnikud kümmekond. Nüüd on ehitusjärelevalve teenistuse ülesanne nende omanikud korrale kutsuda.

Ehitusjärelevalve teenistuse juhataja Maire Niguli kinnitusel pole selles midagi uut: teevad nad ju oma igakevadist tööd. "Et aga tegemist on hansapäevadega, on kõrgendatud tähelepanu all kõik heakorrateemad ja sellised asjad," lisas ta.


Laokil kinnistud

Pooleli olevad ja halvas olukorras objektid Pärnu kesklinnas
Pikk 16 - omanik Onix Kinnisvara.
Lai 7 – ehitaja AS Eston Ehitus.
Lai 9 (aadressil asuvad soojakud jm) – riigimaa.
Lai 5 auk – tehtud märgukiri pankrotihaldurile, tähtaeg 17.05.2010.
Malmö 23 auk – praeguseks korras.
Kuninga 30 – omanik Eesti Vabariik.
Kuninga 21 – omanik Irina Kolmkant.
Kuninga 23 – omanik riigi kinnisvara, sotsiaalministeerium - grafiti fassaadil.
Lai 13 - omanik Pärnu linn, vallasvara.
Hommiku 9 kuur – lammutusluba väljastatud 2005.
Mere pst 2 - märgukiri saadetud omanikele, muinsuskaitse ala.
Ringi 33 – omanik Pärnu linn. Muinsuskaitse all.
Esplanaadi 6 – veranda katus sisse kukkunud. Muinsuskaitse üksikobjekt.

Andmed: Pärnu linnavalitsus

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles