Juhtkiri: Seadus ja apteegid

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pärnu Postimees

Aasta tagasi esines Pärnu Postimehe ja Euroopa Parlamendi infobüroo Eestis korraldatud Pärnumaa arvamusliidrite lõunal põhjaliku ja argumenteeritud sõnavõtuga õiguskantsler Indrek Teder, kes pühendas suure osa oma kõnest apteekide asutamispiirangule.

“Riigikontrolli järelduste kohaselt on Eestis müügil vähem ravimeid ja need on kallimad kui meiega võrreldavates riikides. Seega kerkib küsimus, kas selline piirang ei lähe mitte vastuollu rahva tervise kaitse põhimõttega, sest annab võimaluse paisutada ravimite hinda ja ahendada sortimenti, aga just rahva tervise kaitse argumendile toetudes see piirang kehtestati,” rääkis Teder. Õiguskantsler lisas, et alusetult, aga pealtnäha asjassepuutuvalt toodi sisse väide, et selline piirang aitab kaasa apteekide tekkele maal.

Nüüd, täpselt aasta pärast seda sõnavõttu, jõudis riigikohus otsuseni, et ravimiseadusega kehtestatud apteekide asutamispiirang on põhiseadusega vastuolus. Arvestades, kuivõrd suure hingega õiguskantsler teemasse suhtus ja millist võitlust pidas, on riigikohtu vastav seisukoht Indrek Tederile suur võit, kuid laiemas plaanis on kahtlemata olulisem, kes veel otsusest võidavad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles