Männipargi lasteaias peeti kevadlaata

, õpetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Männipargi lasteaias oli kevadlaat.
Männipargi lasteaias oli kevadlaat. Foto: Erakogu

Pärnu Männipargi lasteaia kevadlaat on oodatud sündmus lastele, lastevanematele ja töötajatele. Alguse sai see potilaadast.  
 

Lasteaia õpetajad kaunistasid ise lillepotte salvräti tehnikas. Lillepottide kaunistamine oli väga huvitav ning õpetajad ja õpetaja abid tegid järjest originaalsemaid lillepotte. Lõpuks otsustati: teeme laaada.

Meie laat on heategevuslik üritus. Laadalt saadava tulu eest oleme ostnud lasteaia õuealale mängumajad, liivakasti, puitmaterjali mänguvahendite jaoks, fotoaparaadi, kahel aastal oleme ostnud tõukerattaid õues sõitmiseks, vanema rühma lapsed saavad üritustel kanda lasteaia logoga särke ja kõigile lastele on ostetud võimlemissärgid.

Osa raha jääb alati järgmise aasta laada ettevalmistamiseks.  2010. aastal saadud tulu eest plaanime korrastada hooviala.

Esimene laat toimus 2004. aastal. Laada tegevus mahtus ühte ruumi. Peale kaunistatud lillepottide oli saadaval suures valikus toalilli. Toimus suurejooneline laada oksjon.

2005. aastal müüsime laadal nii potte kui taimi ja kõikide rühmade laste valmistatud käsitööd. Taas oli oksjon ja korraldasime loterii, mis kujunes laste hulgas väga populaarseks.

Aastatel 2006-2008 on laadalisi rõõmustanud külalisesinejad: võimlemisklubi Rüht, Rääma kooli käsikellade ansambel ja rahvatantsuseltsi Kaera-Jaan tantsijad.

2007. aastal oli laste lemmik endiselt loterii. Et reklaam oli mahukam, oli ostjaskond laienenud. Laiendasime ka müügipinda. Põhirõhk oli lilletaimedel, toalilli oli vähem. Kohvik oli kujunenud tõeliseks kehakinnituse kohaks.

2008. aastal oli taimi nii palju, et müük toimus õues. Kui taimi jagus mitmeks päevaks, siis toidupoolis kohvikus kahanes väga kiiresti.

Sel aastal oli uuenduseks meisterdamise tuba, kus kolme õpetaja juhendamisel oli võimalik meisterdada nukke ja munakarpidest roose. Üles oli seatud lastevanemate, lasteaia vilistlaste ja töötajate valmistatud mänguasjade näitus. Võis teha näomaalinguid. Suurt põnevust pakkus osalemine loteriis ja võimalus osta näksimist kohvikus.

Eeltöö laada heaks õnnestumiseks algab sõimerühmas juba sügisel. Uutele lastevanematele tutvustatakse laada traditsiooni. Aasta-aastalt oleme haaranud kaasa üha enam lapsi.

Laada kavandamine koos lastega toetab õppekava eesmärkide täitmist. Kasvatades maitsetaimi, saavad lapsed teadmisi tervislikust toitumisest. Lapsed on aktiivsed õppijad ja osalejad nii enne laada toimumist kui ka kogu suve jooksul lillede eest hoolitsedes. See kõik paneb lapse hoolivamalt suhtuma ümbritsevasse keskkonda.

Taimede eest hoolitsemine annab õpetajale võimaluse seda lõimida õppekava tegevustega. Vaadeldes taime kogu kasvamise aega haaravat perioodi ning päikese ja vee mõju taimele, kogevad lapsed, et loodus on pidevas muutumises.

Ühise töö käigus on lapsed saanud kasutada kõiki meeleorganeid: tunda oma näppude vahel nii mulda kui eri suurusega seemneid, näha taime tärkamist, tunda mulla ja taimede lõhna ning maitsta maitsetaimi. Samuti on suve jooksul võimalik nautida õues ise kasvatatud amplitaimede ilu.

Looduse tutvustamise tegevusi on saatnud hoidva suhtumise rõhutamine ka kõige pisemate putukate ja taimede suhtes. Jälgimine, kuidas seemnest kasvab taim, annab võimaluse teadvustada lastele töö tähtsust. Loob lastele arusaamise: selleks, et midagi saada, tuleb vaeva näha. Lapsed omandavad teadmisi paremini siis, kui saavad neid praktikas rakendada.

Iga-aastane taimede kasvatamine on kujundanud vanematele lastele harjumuse lasteaias ja oma kodus jälgida ja hooldada toataimi. Uhkust tunnevad need lapsed, kellel on kodus kasvamas eelmisel aastal laadalt ostetud potilill.

Kunstitegevustes meisterdatakse ja kaunistatakse lillepotte. Väiksemad lapsed joonistavad ja maalivad oma muljed paberile. Väga huvitav on lastel jälgida taimede rohelisi toone.

Lugedes lilleseemne pakkidel olevaid nimetusi ja jälgides pilti, saavad lapsed täiendada oma teadmisi lilledest.

Taimede kasvatamine toetab matemaatilistest mõistetest arusaamist (suurused, kuju, värvused). Lapsed saavad teada, et väikesest seemnest võib kasvada kõrge taim.

Seitsmendat aastat toimunud kevadlaat on liitnud kogu Männipargi lasteaia personali, õpetanud pingutama ühise eesmärgi nimel. Igal täiskasvanul on oma vastutusala.  Laadapäeva korraldamine on hea koostöövõimalus lastevanemategagi.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles