Võrdõigusvolinik kutsub Pärnus tasuta nõustamisele

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu linnavalitsus.
Pärnu linnavalitsus. Foto: Ants Liigus

Võrdõigusvoliniku kantselei kutsub homme, 19. detsembril tasuta nõustamisele Pärnus. Nõustamisele oodatakse inimesi, kes on kogenud, et neid on koheldud ebavõrdselt nende soo, lapsevanemaks olemise, rahvuse, vanuse, nahavärvuse, usutunnistuse, puude või seksuaalse sättumuse tõttu.

Võrdõigusvolinik Mari-Liis Sepperi sõnutsi on inimestel Eesti seaduste järgi õigus olla vaba diskrimineerimisest. „Kui tööandja jätab värbamisel kõrvale naiskandidaadi seepärast, et tal on väiksed lapsed, siis selline käitumine ei ole lubatud. Tööle võtmisel tuleb seada esmatähtsaks inimese oskused ja kogemused, mitte tema vanus, rahvus või sugu. Puuetega inimesi ei tohi vaid nende puude tõttu kandideerimiselt eemale tõrjuda,“ ütles Mari-Liis Sepper. „Samuti on diskrimineeriv maksta sama või võrdväärse töö eest naisele madalamat töötasu kui mehele,“ lisas Sepper.

Ebavõrdset kohtlemist tuleb kõige sagedamini ette tööelus, kuid seda esineb teisteski eluvaldkondades. Et nõustamine toimub maakondades esmakordselt, võib tulla rääkima ka lähedasega juhtunud sündmusest või aastaid tagasi aset leidnud diskrimineerimisest. Sellega kaardistab voliniku kantselei inimeste kokkupuuteid ebavõrdse kohtlemisega.

„Siiani on kõik soovijad saanud oma küsimustega pöörduda voliniku kantseleisse Tallinnas, lisaks e-kirja või telefoni teelgi. See võimalus on jätkuvalt olemas, kuid sageli on inimestel kergem oma lugu rääkida, kui nad saavad seda teha silmast silma,“ ütles võrdõigusvolinik Mari-Liis Sepper.

Nõustamisel võib soovi korral jääda anonüümseks, samuti ei pea avaldama väidetava diskrimineerija nime. Võrdõigusvoliniku kantselei juristid annavad esialgse hinnangu, kas inimest on ebavõrdselt koheldud, ja nõustavad, mida saab teha oma õiguste kaitseks.

Tasuta nõustamine toimub homme pärastlõunal Pärnu linnavalitsuses Suur-Sepa 16. Nõustavad võrdõigusvoliniku kantselei juristid Hille Naaber ja Käthlin Sander. Nõustamisele on tagatud ligipääs ratastooliga.

Maakondlik õigusnõustamine toimub projekti „Soolõime ja õiguskaitsega sugude võrdsuseni“ raames, mida rahastatakse Norra toetustest 2009–2014.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles