Pärnu Vallikäärus matab lõpnud kalade lehk hinge

Urmas Hännile
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Vallikäärus on hapnikupuudusesse surnud arvatavalt paar tonni kalu.
Pärnu Vallikäärus on hapnikupuudusesse surnud arvatavalt paar tonni kalu. Foto: Ants Liigus

Ehkki oli juttu, et täna keskpäeval algavad Pärnu Vallikäärus tööd seal veel elus kalade päästmiseks, polnud kell 14.45 selleks veel midagi konkreetselt nähtavat ette võetud. Arvatavalt paari tonni laupäevast tänaseni hapnikupuudusesse juba surnud valdavalt viidika hais tikub Vallikääru lähedal hinge matma.

„Kui eile mõõtsime, oli hapnikusisaldus jalakäijate silla juures üheksa milligrammi liitris, mis on täiesti okei, kaugemale minnes oli kolm ja kõige väiksem, mis mõõtsime, oli 2,6 – see on juba tappev,” meenutas bioloog Jüri Tenson mõõtmise tulemusi, mis ta tegi pühapäeval pärast seda, kui talle teatati kalade massilisest lõppemisest Vallikäärus.

Miks hapnikusisaldus nii järsku langes, ei osanud Tenson väita. Võimalike põhjustena nimetas bioloog Vallikääru kaldakindlustuste ehitamise tarvis Vallikääru suudmesse rajatud tammi, mis katkestas loomuliku veevahetuse, ent ka ehitustööde ajaks veetaseme alandamist Vallikäärus ja äikselist ilma.

Nimetanud juhtunut rohkem tormiks veeklaasis, sest hukka saanud kalade hulk ulatub hinnanguliselt tonni-paarini, soovitas Tenson keskenduda veel elavatele kaladele.

„Kahetsusväärne, et kalad surid, aga peab mõtlema neile, kes veel elavad,” tõdes Tenson. „Püüda neid kinni ja üritada tõsta üle tõkke nii palju kui saab, et me vähemasti oma enesetunde jaoks oleme midagi teinud, sest kui me ei tee mitte midagi, on see veel hullem.”

Vallikäärus töid teostav Merko Ehitus lubas täna keskpäevaks teha kõik, et hakata pumpama Vallikääru värsket jõevett.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles