Soojalaine muudab tulbiilu üürikeseks

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tulbid Mart Kenki koduaias.
Tulbid Mart Kenki koduaias. Foto: Urmas Luik

Pärnu külje all Reiu külas Mart Kenki koduaias kasvab tuhatkond tulpi. Kui tavaliselt saab tulpide õitsemist nautida paar-kolm nädalat, siis tänavu jagub seda nappideks päevadeks.

Kenk on maailmas reisides ikka mõne põneva sordi sibulaid ostnud ja siis koduaias mulda pistnud. Samuti ostab ta igal sügisel neli-viis pakki uusi tulbisibulaid. Praegu kasvab Kenki hinnangul tema aias poolsada tulbisorti.

Rikkalikku õitemerd silmates hakkavad peas keerlema mõtted, kui palju tunde lillede eest hoolitsemine aega võtab. “Ei, midagi suurt pole vaja teha, need kasvavad ise ja mina kevadest sügiseni kätt külge panema ei pea,” väitis Kenk.

Nimelt on mees istutanud tulbisibulad vaarikapeenrasse. Kevadel, kui vaarikad veel lehes pole, õitsevad tulbid. Ja kui lillede aeg ümber saab, lähevad vaarikad lehte ning tulbid kaitsevad peenart umbrohtumise eest.  

“Öeldakse, et tulpe tuleb igal aastal üles võtta ja uuesti istutada,” kõneles Kenk. “See on suurim kuritegu, mida tulbi vastu teha saab. Mina pole neid vähemalt kümme aastat sõrmegagi puutunud ja kasvavad mis mühiseb.”  

Tõsi, kui kõrvuti mulda pista tumedat ja heledat tooni õitega tulbid, siis heledale tuleb tumedam toon juurde.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles