Kevadise rände ajal satuvad põdrad sagedamini maanteele

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põder teed ületamas. Illustreeriv foto.
Põder teed ületamas. Illustreeriv foto. Foto: Peeter Langovits.

Maanteeameti teatel on käimasoleva põtrade kevadise rände ajal suurenenud oht, et metsloomad jooksevad sõiduteele.
 


Maanteeameti teatel on metsamassiivide ja looduslike aladega piirnevatel maanteelõikudel põtrade teele sattumise võimalus suur.

Käimas on põtrade kevadine ränne talvitusaladelt suvistesse toitumispaikadesse. Kevade saabumine ja sellega kaasnev suvesoe on lehtpuud kiirelt lehte ajanud, mistõttu põdrad vahetavad oma toidulauda ja võtavad selleks pikemaid rännakuid ette. Põdrad rändavad kümneid kilomeetreid ja ületavad sageli tiheda liiklusega maanteid, teatas maanteeameti planeeringute osakonna keskkonna peaspetsialist Villu Lükk.

Maikuu on aeg, mil põdralehmad oma eelmise aasta vasikad hülgavad. Üksi jäänud noorloomad on väheste kogemustega ja võivad käituda ettearvamatult, eriti maanteedel ja liikuvate sõidukite suhtes, lisas Lükk.

Autojuhtidel tuleks eriti tähelepanelik olla varahommikuti ja õhtul videviku ajal. Nendel aegadel on põtrade liikuvus suurem, samal ajal kui autojuhi jaoks on nähtavus halb.

Looma märkamisel maanteel tuleks kiirust vähendada ja vajadusel peatuda ning arvestada, et esimesele loomale võib järgneda teine.

Kindlasti ei tohi autojuhid anda signaali, sest ka juba üle maantee jõudnud loom võib ehmatada ning pöörduda tagasi teele kui tuldud „turvalisele rajale“, märkis Lükk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles