Maanteeamet hoiatab keeruliseks muutuvate teeolude eest

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ilmaprognoosi arvestades tuleks liikluses aega varuda ning ettevaatlik olla.
Ilmaprognoosi arvestades tuleks liikluses aega varuda ning ettevaatlik olla. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Maanteeameti teatel on seoses jätkuva saju ja temperatuuri langemisega teeolud meie teedel muutunud keeruliseks ning esineda võib nii jäidet kui ka lörtsi ja lumega kaetud teepinda. Seetõttu tuleks kavandatavateks sõitudeks varuda rohkem aega.

Maanteeameti peadirektori asetäitja Toomas Tootsi sõnul on teehooldajad libeduse- ja lumetõrjeks valmis, kuid sellegipoolest võib esineda ootamatut libedust. „Hoolimata teehooldajate valmisolekust, tuleb arvestada, et ilmaolude kiire muutumise korral ei jõua hooldeautod korraga kõikjale, kuhu tarvis oleks, ning libeduse- ja lumetõrje tegemiseks kulub paratamatult teatud aeg,“ selgitas Tootsi, kelle sõnade kohaselt võib kiiresti langev temperatuur teepinna lühikese ajaga liuväljaks muuta.

Politsei- ja piirivalveameti korrakaitsepolitseiosakonna komissar Riho Tänak soovitab teel esineva libeduse korral hoida tavapärasest madalamat kiirust, vältida järske manöövreid ja jätta eesliikujatega piisav pikivahe, mis lubab vajadusel ohutult pidama saada. „Libedusega suureneb üldiselt teelt väljasõitude ja tagant otsasõitude arv, mille põhjuseks on eelkõige liigsuur kiirus  või valed juhtimisvõtted. Neid õnnetusi aitavad ära hoida tähelepanelikkus ja ettevaatlikkus ning raskeid tagajärgi vähendada kinnitatud turvavöö,“ ütles Tänak. Seetõttu tuleb tema sõnutsi sõitudeks tavapärasest rohkem aega ja kannatlikkust varuda.  

Tänak tuletab meelde, et liiklusõnnetusest tuleb politseid teavitada juhul, kui selles on keegi vigastada saanud, on tekkinud varakahju osapoolele, keda sündmuskohal ei ole. „Kui osapooltel on ühine arusaam õnnetuseni viinud asjaoludest ja süülisuse osas vaidlust ei teki, siis vormistatakse sündmuskohal õnnetuse teade ja politseid teavitada pole vaja. Nii toimimine säästab aega, kuna raskete teeolude korral on politseil korraga palju väljakutseid avariidele ja sündmuskohale jõudmise aeg tavapärasest pikem,“ ütles ta.  

Põhja-Eestis on teepinna temperatuur mõnel pool juba praegu alla null kraadi ja ilmaprognoosi kohaselt hakkab see õhtu- ja ööpoole langema lõunapoolsematel aladelgi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles