Häädemeeste volikogu ei taha valda tuulegeneraatoreid

Anu Jürisson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Häädemeeste rahvast liidab üksmeel, et puhketurism, looduskaitse ja tuuleenergia ei sobi omavahel kokku.
Häädemeeste rahvast liidab üksmeel, et puhketurism, looduskaitse ja tuuleenergia ei sobi omavahel kokku. Foto: Urmas Luik

Häädemeeste vallavolikogu otsustas üleeile, et ei algata Häädemeeste valla territooriumil ühtegi detailplaneeringut, mille eesmärk on ehitada plaanitavale alale tuulegeneraatorid.


Sisuliselt tähendab see, et Häädemeeste valda maismaale pole võimalik rajada ainsatki tuuleparki. Häädemeeste valla arendus- ja keskkonnanõunik Merle Looring kinnitas, et detailplaneering tulnuks algatada ühe tuulikugi puhul.

Seni on oma huvi valda tuulikuid püstitada väljendanud Green Energy Systems OÜ (kolm tuulikut Arumetsa) ja AS Eesti Energia (sadakond tuulikut Via Baltica lähistele riigimetsa).

Häädemeeste vallavanema Urmas Aava sõnutsi olid vastavasisulise eelnõu volikogule esitamise aluseks Häädemeeste valla külade esindajate ümarlaua, ettevõtjaid koondava Häädemeeste ettevõtluskoja ning vallavolikogu komisjoni seisukohad.

Looduse ja tervise kaitseks

Otsuses viidati Häädemeeste valla arengukavale aastateks 2007-2016, mille järgi Pärnumaa väärtuslikumad puhkealad on seotud mere, rannamaastike, metsade ja rabadega. Tänu sellele kuulub Häädemeeste vald maakonna enimväärtuslike ranniku puhkealade hulka ja turismiarendus, eelkõige loodusturism, on üks valla tuleviku prioriteete.

Samuti paiknevad vallas Euroopale tähtsad loodusväärtused (kaitsealad, Natura 2000 hoiualad, Euroopa rohevõrgustiku alad ning kaitsealuste liikide elupaigad, väärtuslikud maastikud). Nii puhkepiirkonna kui looduskaitseliste objektide arendamiseks on kasutatud Euroopa Liidu ja Eesti riiklike programmide rahalist abi, valla ettevõtjate, kodanikeühenduste ja elanike initsiatiivi ning panust.

Tulenevalt olulisest mõjust looduskeskkonnale, inimeste tervisele ja heaolule ning kinnisvara väärtusele, on tuuleparkide arendamisel tegemist suure avaliku huviga, aga avalikkus on üksmeelselt tuuleparkide vastu, mistõttu neid pole võimalik valda rajada, seisab otsuses. Otsuse poolt oli 12 ja vastu kaks volinikku, erapooletuks jäi üks volikogu liige.

Kuna praegu on koostamisel kogu Pärnu, Lääne, Hiiu ja Saare maakonda hõlmav tuuleenergeetika teemaplaneering, on Häädemeeste valla otsuski aluseks maakondliku teemaplaneeringu koostamisele. Otsuse peale võib esitada Häädemeeste volikogule vaide.

Deklaratiivne otsus

"Ei oskagi kohe selle peale midagi öelda, paneb mõtlema," tunnistas ootamatu otsuse peale AS Eesti Energia meretuuleparkide programmi juht Eero Saava. Ta märkis, et Eesti Energia on teinud oma ametlikud ettepanekud nelja maakonna tuuleenergeetika teemaplaneeringu raames selle kohta, kus neid huvitavad tuulepargialad Häädemeeste vallas asuvad. Need ettepanekud on esitatud teemaplaneeringu koostajaile Hend-rikson & Ko-le ja Pärnu maavalitsusele.

Saava lisas, et Häädemeeste vallas ei saagi tuuleparkide detailplaneeringute tegemist taotleda, kuna seal puudub kehtestatud üldplaneering. "Seetõttu tundub vallavolikogu otsus, nägemata selle sisu ja teksti, deklaratiivsena, aga küllap tal siis selline mõju peabki olema," nentis Saava.

Hendrikson & Ko esindaja Kuido Kartau sõnas, et maakondliku teemaplaneeringuga valitakse välja tuuleenergia tootmiseks sobivad potentsiaalsed alad, kuid konkreetsete tuuleparkide detailplaneeringute algatamine või algatamata jätmine, juba käimasoleva projektiga edasiminek või selle peatamine (kuni maakondliku teemaplaneeringu valmimiseni) oma valla territooriumil on puhtalt omavalitsuse otsus. Praegu ootabki ta kõrvuti Häädemeestega kõigi nelja maakonna omavalitsustelt nende esmaseid seisukohti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles