Juhtkiri: Võitjad kaotavad

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pärnu Postimees

Homme on see päev, kui lõpeb üks pikk etapp Eestimaa Rahvaliidu elus. Olenemata sellest, kas erakonna kongress otsustab Sotsiaaldemokraatliku Erakonnaga ühinemise poolt või ei, pole Rahvaliit pärast homset enam endine. Vahetult enne kongressi ei tea keegi, kas ühinemiskava pälvib enamuse heakskiidu. Rahvaliidu piirkondlike ühenduste seisukohad on erinevad. Kuigi kümme ühendust on iseseisva erakonnaga jätkamise poolt ja seitse sotsidega ühinemise poolt, on nii ühed kui teised tulemused saadud üle noatera. Rahvaliit on selgesti lõhenenud ja erakonnast lahkujaid tuleb kindlasti mõlema otsuse puhul. Ükskõik kumma poole homne edu võrdub Pyrrhose võiduga, mis on niisama hea kui kaotus.

Nii liitumise pooldajad kui vastased loodavad edule riigikogu järgmise koosseisu valimistel, kuid kardetavasti ei kasva Rahvaliidust ega sotsidega ühinemisel sündivast Eestimaa Sotsiaaldemokraatlikust Parteist järgmistel valimistel oluliselt kõva tegijat.

Ei võimalikku Eestimaa Sotsiaaldemokraatlikku Erakonda ega iseseisvana jätkavat Eestimaa Rahvaliitu ei saa võitjateks lugeda. Sotsiaaldemokraatlik Erakond seevastu ei võida ega kaota otseselt ühinemisest ega selle ärajäämisest. Liikmeid lisandub neile ilmselt mõlemal juhul, kuid need ehk vaid tasakaalustavad veidi sotside esimehe Jüri Pihli vastuolulise isiksuse tõttu langenud mainet.

Suurimad võitjad Rahvaliidu sisemisest poripildumisest ja sotside järk-järgulisest oma näo kaotamisest on kõik ülejäänud erakonnad.

Raske on nõustuda Rahvaliidu juhatuse liikme Jaanus Männikuga, kelle arvates Reformierakond-IRL-Keskerakond kardavad ühinemist kui tuld. Pigem teeb protsess neile rõõmu, mille ere näide oli Keskerakonna liitumiskutse koduerakonnas pettunud rahvaliitlastele.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles