Juhtkiri: Valus pereheitmine Rahvaliidus

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pärnu Postimees

Rahvaliidu-siseste eelistuskaalude seis enne erakorralist kongressi ei jätnud üldiselt kahtlust: sotsidega ühinemise pooldajad jäävad alla. Häältevahekord 58:42 andis iseseisvalt jätkata soovijatele tugeva mandaadi ja ennustas lahkumist neile, kes pigem oleksid näinud rahvaliitlaste sulandumist sotside ridadesse.

Nüüd toovadki uudised ridamisi teateid, kus maakonnas keegi Rahvaliidu tegelastest kuhu on astunud. Rahvaliidu lõhenemisest on praegu profiiti lõiganud nii sotsid kui Reformierakond. Oma suutäit Rahvaliidu kannikast noolib kindlasti Keskerakond.

Algul peeti Rahvaliitu tugevalt maarahvast esindavaks erakonnaks. See nägu on viimaste aastate skandaalides ja kohtuasjades küll kaduma läinud. Eraldi jätkamiseks peab Rahvaliit oma sihid uuesti sõnastama.

Erakorralise kongressiga toimus Rahvaliidus äraspidine põlvkondade vahetus. 30aastased pidid loovutama platsi vanale kaardiväele, kellel ballastina lohisevad kaasas igasugused jamad. Nii usaldust erakonna vastu ei kasvata.

Praegu näib, et vanadel olijatel pole tõsiselt võetavat tegevuskava, kuidas Rahvaliiduga edasi minna, kuigi Villu Reiljan ei väsi kinnitamast vastupidist.

Uus erakorraline kongress tuleb juulis. Selleks ajaks peab pereheitmine Rahvaliidus lõppenud olema ja käes selgus, kui palju inimesi on alles jäänud üle 10 000 liikmega erakonnast.

Samamoodi peab parteiehitajatel olema allesjäänud liikmetele pakkuda selge tegevuskava ja eesmärgid, kusjuures Rahvaliidu elujõulisuse proovikiviks kujunevad riigikogu valimised järgmise aasta märtsis. Riigikogust väljajäämine oleks halb märk.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles