Linnaettevõtetest püsib kasumis vaid Pärnu Vesi

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PP

Pärnu linnavalitsus kinnitas sellel nädalal linnaettevõtete 2009. majandusaasta aruanded, ainsana tootis majandusperioodil kasumit aktsiaselts Pärnu Vesi.


Taastusravikeskused Sõprus ja Estonia ning saunateenuseid pakkuv osaühing Kümblus jäid mullu kahjumisse.

Kasum läheb investeeringuteks

Pärnu Vee 2009. aasta puhaskasum oli 2,8 miljonit krooni, suurim tuluallikas vee- ja kanalisatsiooniteenuste müük Pärnu linnas, Paikuse ja Audru vallas: sellest laekus 58,5 miljonit krooni.

Mullusteks suurimateks investeeringuteks loeti vee- ja kanalisatsioonitorustike ehitustööd Vana-Räämal, Mõrra reoveepuhastusjaama ehitatud vedeljäätmete purgi-missõlm ning Vingiküla ühisveevärgi ja -kanalisatsiooni loomine.

2010. aastaks kinnitas ettevõtte nõukogu eelarve tulude mahuks 74,8 miljonit krooni, mida on ligi poolteist miljonit rohkem kui tänavu. Kasumit loodetakse 400 000 krooni võrra mullusest enam.

Koos eelmiste perioodide jaotamata kasumiga on Pärnu Veel ligi 11,5 miljonit krooni kasumit, millest 11 miljoniga otsustati suurendada kohustuslikku reservkapitali.

Et linnavalitsus peab aktsiate ainuomanikuna esmatähtsaks investeeringuid firma arengusse, ei võeta Pärnu Veest dividende välja.

Üle miljoni miinust

Spaa- ja taastusraviteenuseid osutavatel Sõprusel ja Estonial nii hästi ei läinud. Ehkki Sõprus suutis 2008. aastaga võrreldes klientide arvu protsendi võrra kasvatada, lõpetati majandusaasta 1,38 miljoni kroonise kahjumiga. Juhatuse ettepanekul kaeti see hoonete rekonstrueerimisfondi arvelt.

Ehkki aasta varem oli Sõpruse kasum 1,7 miljonit krooni, ei tulenenud see edukast majandustegevusest, vaid IF Eesti Kindlustuse 10,6 miljoni kroonise kahjunõude laekumisest seoses 2005. aasta jaanuaritormiga.

Kolmandiku võrra on vähenenud ettevõtte äritulud. Turismitoodete müüki hoiab ülal peamiselt Soome turg ja tulude suurendamiseks loodetakse Pärnusse meelitada senisest rohkem kliente Lätist, Leedust ja Venemaalt.

Sõpruse juhatuse liikme Jaanus Otsa allkirjastatud tegevusaruandes tuuakse välja, et ettevõtte normaalseks eksisteerimiseks vajab Sõprus kiiresti investeeringuid, et luua nüüdisaegne ravikompleks. Pärnu linnavalitsus otsustas eilsel koosolekul Sõpruse aktsiad müüa.

Viis miljonit dividendideks

Estonia kahjum oli üle poole miljoni krooni. Kui kõigis ülejäänud teenuseliikides võis märgata käibe vähenemist, siis Estonias kasvas oluliselt basseinide ja saunade teenuste müük, seda tänu termide avamisele.

Kahjumit selgitatakse müügitulude kahanemise ja majandusaasta lõpul tehtud koondamistega, mis põhjustasid 1,3 miljonit krooni lisakulu. Sellele lisandub kunagisele juhatuse esimehele Vello Järvesalule makstud 0,46 miljoni krooni suurune hüvitis.

2009. aasta 31. detsembri seisuga oli Estonial vaba omakapitali 43 613 495 krooni, millest pärast tulumaksu mahaarvamist oleks dividendidena välja võimalik maksta ligi 34,5 miljonit krooni. Estonia nõukogu esitas kasumijaotuse ettepaneku, mille kohaselt 2009. aasta aruande põhjal soovitakse dividendidena välja maksta viis miljonit krooni.

Saunaäri toodab kahjumit

Linna väikseim ettevõte, Karja ja Jannseni tänava sauna haldav osaühing Kümblus jäi mullu samuti üle poole miljoni krooniga kahjumisse.

Kui Karja tänava saun töötas eelmisel aastal tervikuna, siis Jannseni saun oli suletud ja hoone kohta koostati rekonstrueerimisprojekt, ehkki raha ehitustöödega alustamiseks ei jätkunud eelmisel ega jätku käesoleval aastal.

Enamik saunalistest on sooduspileti lunastanud inimesed ehk valdavalt pensionärid, vaid kolmandik maksab pääsme eest täishinda ja peresauna külastajaid on marginaalne 4,1 protsenti.

Võrreldes 2008. aastaga, langes sauna klientide arv 15,5 protsenti.

Tänavu on Kümbluse eesmärk süvendada noorema klientuuri saunaskäimise harjumusi, võtta üldsaunas kasutusele kliendikaardid ja luua ettevõtte reklaamimiseks koduleht.

Osaliselt kaeti 2009. aasta kahjum varasema jaotamata kasumiga, pärast majandusaasta aruande kinnitamist jäi Kümbluse kahjumiks 258 217 krooni.

Pärnu linnavalitsuse liikmetelt ettevõtete majandusseisu kohta eile kommentaare saada ei õnnestunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles