Uue kunsti muuseum näitab filme Eesti inimestest

Kalev Vilgats
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaader filmist "Miss Saaremaa".
Kaader filmist "Miss Saaremaa". Foto: Uue Kunsti Muuseum

”Õige! Meie alustame vabariigi aastapäeva pidamist ikka 23. veebruaril,“ tervitas filmimees Mark Soosaar esimesi huvilisi veidi enne Eesti Vabariigi sünnipäeva programmi algust Pärnu uue kunsti muuseumis. Soosaarel endal oli selja taga tunnine sõit Soome kelguga Manilaiult mandrile, mis tänu taganttuulele kulgenud üsna mõnusalt.

Neile, kes niisket ja vinge tuulega ilma trotsides viitsisid kodunt välja tulla, oli Soosaarel pakkuda igati hariv programm.

Kõigepealt muidugi näitus ”EW 100“, mille kuraatorina jagas Soosaar kuulajatele ise Eesti Vabariigi teemaliste maalide kohta selgitusi, põimides osavalt sisse Läänemere maade kultuuripargi parimate lahenduste tutvustuse. Värskeima algatuse värskeim uudis on, et projekti ette rakendatakse välisminister Urmas Paet, kes saadab Eesti saatkondadele Läänemere-äärsetes riikides idee autorite koostatud 16-leheküljelise protfoolio, ja välisministeerium korraldab nende riikide suursaadikutele Eestis projekti puudutava teabetunni.

Eesti klaverimuuseumi asutaja, helilooja Alo Põldmäe ja pianist Paul Jõgi tutvustavad kodumaise klaveriehituse ajalugu ja silmaga vaadata, küll mitte näpuga puutuda, on õige mitu klaverit. Mõistagi saab kuulda, kuidas pillid kõlavad.

Soosaar on aastapäeva puhul toonud Pärnu vaatajate ette oma Eesti-teemalise filmikava. Siinkirjutaja jõudis jutti ära vaadata kokku tubli paar tundi kestva ”Riigivanem I“ ja ”Riigivanem II“, mis räägivad nii Konstantin Pätsi kui Eesti riigi saatusest. Kuigi filmid on tehtud aastaid tagasi, pole mõnigi neist Eesti teleekraanile jõudnud. Näiteks ”Riigivanem II“, mis olude tõttu esilinastus hoopiski välismaal.

Veel on vaatamiseks ”Kihnu Kristjan“, ”Miss Saaremaa“, ”Vabatahtlikud“ (vägagi haarav dokumentaalne filmijutustus välismaistest vabatahtlikest Eesti vabadussõjas) ja ”Eesti esimene kodanik“. Filme näeb õhtuni välja, aga kel uudis kahe silma vahele on jäänud või täna aega pole, siis näidatakse filmikava esmaspäevalgi alates keskpäevast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles