Taasiseseisvumisaja suurim paraad toimub Pärnus

Kalev Vilgats
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
1. Riigilipu toimkond

2. Kaitseväe liputoimkond

3. Maaväe liputoimkond

4. Õhuväe liputoimkond

5. Mereväe liputoimkond

6. Erioperatsioonide üksuse liputoimkond

7. Läti Vabariigi liputoimkond

8. Leedu Vabariigi liputoimkond

9. Taani Kuningriigi liputoimkond

10. Ameerika Ühendriikide liputoimkond

11. Balti kaitsekolledži liputoimkond

12. Kaitseväe ühendatud õppeasutuste liputoimkond

13. Lahingukooli liputoimkond

14. Grenader Guards (UK)

15. Staabi- ja sidepataljon

16. Kalevi jalaväepataljon

17. Vahipataljon

18. Viru jalaväepataljon

19. Kuperjanovi jalaväepataljon

20. Merevägi

21. Sisekaitseakadeemia

22. Kaitseliidu liputoimkond

23. Kaitseliidu Pärnumaa malev

24. Kaitseliidu akadeemiline malev

25. Scoutspataljon

26. Kaitseväe orkester

27. Politsei- ja piirivalveameti orkester
1. Riigilipu toimkond 2. Kaitseväe liputoimkond 3. Maaväe liputoimkond 4. Õhuväe liputoimkond 5. Mereväe liputoimkond 6. Erioperatsioonide üksuse liputoimkond 7. Läti Vabariigi liputoimkond 8. Leedu Vabariigi liputoimkond 9. Taani Kuningriigi liputoimkond 10. Ameerika Ühendriikide liputoimkond 11. Balti kaitsekolledži liputoimkond 12. Kaitseväe ühendatud õppeasutuste liputoimkond 13. Lahingukooli liputoimkond 14. Grenader Guards (UK) 15. Staabi- ja sidepataljon 16. Kalevi jalaväepataljon 17. Vahipataljon 18. Viru jalaväepataljon 19. Kuperjanovi jalaväepataljon 20. Merevägi 21. Sisekaitseakadeemia 22. Kaitseliidu liputoimkond 23. Kaitseliidu Pärnumaa malev 24. Kaitseliidu akadeemiline malev 25. Scoutspataljon 26. Kaitseväe orkester 27. Politsei- ja piirivalveameti orkester Foto: Eesti Kaitsevägi

Eesti Vabariigi 96. aastapäeva paraad peetakse iseseisva Eesti sünnilinna Pärnu Keskväljakul esmaspäeval kell 12. Üles on rivistatud üle 1400 kaitseväelase, kaitseliitlase ja sisekaitseakadeemia kadeti, samuti liitlaste üksused.

Paraadi võtab vastu Eesti Vabariigi president Toomas Hendrik Ilves, paraadi juhatab kaitseväe juhataja kindralmajor Riho Terras ja rivistab Põhja kaitseringkonna ülem kolonelleitnant Rene Brus.

Suurim ja esimest korda

Peale selle, et tänavune paraad on Eesti taasiseseisvumisaja suurim, osalevad esimest korda paraadil liitlaste üksused. Ühendkuningriik on esindatud rühmaga, USA, Läti, Leedu ja Taani liputoimkonnaga. Samuti esimest korda on paraadil ajateenijatest soomusmanööverkompanii soomukitel Sisu XA-180.

Kõige suuremat huvi võivad pakkuda külalised. Ühendkuningriigist on 23 kaitseväelast Grenader Guardist. See kaardiväerügement asutati 1565. aastal, on teeninud Iraagis ja Afganistanis, kuid ka kuninglike residentside valveüksusena. Paraadil marssiva rügemendi teise pataljoni Nijmegeni kompanii sõdurid asuvad Londonis Wellingtoni kasarmutes ja nende peamine ülesanne on osaleda Ühendkuningriigi riiklikel tseremooniatel. Peale tseremoniaalülesannete täitmise treenib üksus sõjalisteks ülesanneteks.

Tavapäraselt näeb neid Briti sõjaväelasi Buckinghami palee, Windsori lossi ja Londoni Toweri juures, aga ka kuninganna Elizabeth II sünnipäevatseremoonial.

Täna kell 13 panevad Ühendkuningriigi sõdurid pärja vabadussõja võidusamba jalamile Tallinnas, teatas Eesti kaitseväe peastaabi pressiteenistus.

Parim vaatekoht teatri katusel

Vastavalt paraadi plaanile rivistuvad jalgsiüksused Akadeemia ja Vee tänavale ümber Vaasa pargi. Paraadmarsil liiguvad jalastunud üksused teatri eest mööda Pikale tänavale, millel marsitakse kuni Pargi tänavani. Sealt keeravad üksused omakorda Vanapargi tänavale.

Tehnika on rivistatud Pikale tänavale ja hakkab liikuma viimase jalastunud üksuse järel, teeb ringi ümber Vaasa pargi, teatri eest mööda ja kuni Pika tänava lõpuni.

Pärast paraadi saab sellel osalenud tehnikat näha näitusel Keskväljakul.

Plaani kohaselt, aga sobiva ilmaga sooritavad paraadist ülelennu Eesti õhuväe lennuaparaadid ja Balti riikide õhuruumi turvavad NATO hävitajad.

Visuaalselt on paraad ilmselt kõige ülevaatlikumalt jälgitav Endla teatri katuselt, aga sinna pääsemiseks peab olema tutvusi.

Kaitseväelasi ja tehnikat

Kaitseväe peastaap andis teada, et paraadil osaleb kaheksa kompaniid, viis patareid, üksteist rühma ja kaks orkestrit.

Esindatud on kõik väeliigid, kaitseväe ühendatud õppeasutused ja lahingukool, staabi- ja sidepataljon, Kalevi pataljon, vahipataljon, Kuperjanovi ja Viru jalaväepataljonid, Scoutspataljon, suurtükiväe- ja õhutõrjepataljon, õhuseiredivisjon, logistikakeskus, Kaitseliidu Pärnumaa malev, miinipilduja- ja tankitõrjerühm, Kaitseliidu akadeemiline malevkond, sisekaitseakadeemia, kaitseväe ning politsei- ja piirivalveameti orkester.

Liputoimkonnaga on kohal erioperatsioonide üksus.

Peale käsitulirelvade on paraadil väljas 155- ja 122millimeetrised haubitsad, õhutõrjeraketikompleks Mistral, õhutõrjekahurid ZU-23-2, tankitõrjekompleksid Milan ja Mapats, 120- ja 81millimeetrised miinipildujad, 90millimeetrised tankitõrjekahurid, soomukid Sisu XA-180 ja XA-188, mobiilne õhuseireradar Ground Master ja lahinguteenindustoetuse sõidukid.

Kui aasta oli 1993

1993. aasta 26. veebruari Pärnu Postimees kirjeldas Eesti Vabariigi 75. aastapäeva kaitseväe paraadi Pärnus. ”Neli Rumeenia automaatidega relvastatud kuperjanovlaste rühma tõestasid 24. veebruaril teatri ees toimunud sõjaväeparaadil, et sõjaaegsete relvade demonstreerimise aeg on läbi. Kuigi kaitseliitlaste rõivaste ühtsus jättis veel soovida, oli toimunul rohkem sõjaväeparaadi kui metsavendluse ajaloo nägu,“ kirjutas Pärnu Postimees.

Edasisest kajastusest saab teada, et kell 11.40 hakkasid Eliisabeti kiriku juurest teatri poole liikuma neli Kuperjanovi-nimelise üksiku jalaväepataljoni Pärnu õppekompanii rühma, Kaitseliidu lahingukompanii kaks rühma, Pärnumaa Kaitseliidu malevkonnad, skaudid-gaidid, endiste sõjameeste ühing, muinsuskaitse selts, rohelised ja Eesti Rahvusliku Sõltumatuse Partei.

Kell 12 käsutas kuperjanovlaste õppekompanii ülem nooremleitnant Hannes Toomsalu mehed valvel ja kandis ette linnapea Rein Kasele.

”Linnapea võtab paraadi vastu, marssides rivi ees päris sõjameheliku sammuga. ”Tervist. Elagu Eesti Vabariigi 75. aastapäev“,“ hindas leht meeri rivikõlblikkust.

Peale linnapea Rein Kase kõnelesid veel maavanem Rein Kirs ja muinsuskaitse seltsi esimees Eduard Rajari. Hümni laulsid kaasa kuperjanovlased.

”Algab paraadmarss. Linnapea ja maavanema eest marsivad läbi 108 täisrelvastusest kuperjanovlast, Soome vintpüssidega varustatud Kaitseliidu lahingukompanii jt. Eesti kaitsejõud näitavad, et meil on, millega end kaitsta,“ lõpetas leht reipal toonil.

Tänavuse paraadi peaproovi saavad huvilised jälgida homme õhtul kell 21, et oma silmaga veenduda kaitseväe arengus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles