Presidendi vastuvõtul pakutakse praekartulit soolaheeringaga

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pärnumaa kutsehariduskeskuse köögipoolel askeldas täna pärastlõunal Eesti tippkokkade koorekiht, kes valmistas tuhandeid suupisteid õhtul kontserdimajas toimuvaks presidendi vastuvõtuks.

Presidendi kantselei peakokk Inga Paenurm rääkis, et ettevalmistused selleks õhtuks algasid juba novembris, mil ta tegi seitsmele tippkokale ja kahele kondiitrile ettepaneku osaleda menüü kokkupanemises. Igal aastal teeb vastuvõtuks süüa uus tiim.

Põnevad kokad

“Valime kokad selle järgi, mida nad on Eesti toitlustuses teinud. Nad väärivad esiletõstmist oma põnevate mõtete ja innovatiivse suhtumise tõttu toidusse,” selgitas Paenurm.

Igal kokal paluti välja käia neli suupistete ideed, mida siis presidendi kantselei protokolliosakond koos peakokaga hindas. Vastuvõtu suupistetelt oodati, et need oleksid küll ainulaadsed, kuid siiski Eesti toorainest ja eestipärased. Nii saabki vastuvõtul maitsta muuhulgas suupisteid, mis komponentide järgi kõlavad justkui maksapasteedi võileib ja praekartulid soolaheeringaga, ometi näevad välja ülipidulikud.

Vastuvõtu menüü pandi paika nii, et oleks nii taimetoitu kui liha ja kala. Iga koka valmistada jäi 1500 suupistet ja kokku valmistatakse üle 12 000 suupiste.

Pärnakad meeskonnas

Pärnakatest valiti seltskonda Supelsakste kondiiter Urmas Ostrov, aga samuti Pärnumaa kutsehariduskeskuse vilistlane Margo Paluoja, kes mullu pälvis aasta noorkoka tiitli.

“Meil ei ole mitte kunagi tiimis olnud nii noort kokka, aga kuna ta on Pärnu koolist ja seal me suupisteid valmistame, tekkis idee kõike siduda. Usun, et ta saab imeliselt hakkama,” rääkis Paenurm.

Paluoja kinnitas, et hirmu presidendi vastuvõtule kokkama kutsumine temas ei tekitanud, sest ettevalmistusaega oli piisavalt, küll aga peab ta seda tööalast kogemust väga väärtuslikuks. Nii nagu teised, peab temagi valmistama 1500 suupistet.

Supelsakste kondiiter Ostrov rääkis, et presidendipaar on nende kohvikus söömas käinud ja ilmselt sealt see idee teda meeskonda kutsuda tuligi. Ostrovil on magusate suupistete valmistamisel abiks kaks kolleegi. Kohvikus valmistati kolm suupistet, üks spetsiaalselt selleks õhtuks väljatöötatu ja kaks maja hitti.

Ettevalmistused algasid pühapäeval ja täna pidid nad tegutsema asuma juba öösel kahe paiku. “See on väga huvitav väljakutse meie jaoks,” tunnistas kondiiter.

Tänavuse vastuvõtu toitlustamise ettevalmistamine oli üsna keeruline. Põhilised ettevalmistustööd tehti kokkade restoranide köökides ja siis toodi komponendid Pärnusse kutsehariduskeskusse, kus suupisted lõplikult kokku pannakse ja kontserdimajja viiakse. “Kokkupaneku jätsime Pärnusse, et kõik pakutu oleks võimalikult värske ja maitsev,” sõnas Paenurm ja lisas, et siinse kutsehariduskeskuse köök on igati hea ja selleks tööks sobiv.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles