Lugeja kiri: Mulkide tegemistest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ants Liigus

See oli 1933. aasta lõpus, kui salkkond Mulgimaa noori jõuludeks koju sõitis ja kitsarööpmelise rongi kitsas vagunis üksteise jällenägemisest rõõmu tundis. Koolipõlve mälestusi taheti edaspidigi arutada. Nii tekkis mõte Tallinnas uuesti kokku tulla.

Väikesest ideest sai peagi suur algus. Esimene koosviibimine toimus 20. jaanuaril 1934. aastal Tallinnas ja sellest võttis osa üle 250 mulgi, teiste seas riigivanem Konstantin Päts poja ning miniaga, kaitsevägede juhataja Johan Laidoner ja Tallinna linnapea kindral Jaan Soots.

Üks mulgi päritolu inimeste koondamise toimkonna liikmeid A. Joasalu kirjeldas nimetatud üritust nii: "See oli tõeliselt demokraatlik õhtu, südamlik koosviibimine, kus polnud seisuse- ega varandusvahesid. Kõik olid nagu ühe suure perekonna liikmed, kes pikkade lahusolemise aastate järel tulid kokku lapsepõlvemälestusi jagama, kodukohti meelde tuletama, tutvusi uuendama." (Mulkide Almanak, 1936).

Tallinna mulkide seltsi põhikiri registreeriti 9. oktoobril 1934. Sellele järgnes kolm asutajaliikmete koosolekut. 1940. aastal, kui Eesti okupeeriti, saadeti muude seltside kõrval laiali mulkide seltski.

Hõõguvat tuld tuha all ei kustuta aastakümned. 1989-1990 algatati seltsi taastamine. Üksteise järel moodustati Tallinna, Viljandi, Pärnu ja Tartu kogukond. Väliseestlased kutsusid mulkide seltsi uuesti ellu 1977. aastal.

Praegused mulgi kogukonnad arendavad seltsitegevust kodukandis, kuid kaks korda aastas, enamasti suvistepühade laupäeval ja oktoobri alguses, tullakse kõikjalt riigist terveks päevaks kokku.

Iga-aastasi ettevõtmisi korraldavad kogukonnad kordamööda. Sedasi püsib õhus väike mulgilik konkurents ja põnev ootus, mida korraldajad seekord välja mõtlevad.

Hiljem on tore meenutusi lugeda ja pilte vaadata igal aastal trükitavast Mulkide Almanakist, millest sel aastal ilmub juba 20. number. Almanak on väga sisukas lugemine ja kahtlemata väärtuslik ajaloo jäädvustaja.

20 aastat tagasi hõigati imeilusal maipäeval kokku Pärnu mulgid. Esimene kokkusaamine toimus 13. mail 1990 tolleaegses uhkes äriteenijate majas. Mulkide seltsi eestvedaja oli Ülo Ruubel. Pärnu kogukonna esimeseks vanemaks, ühtlasi mulkide seltsi asevanemaks valiti Ado Kullamaa, kogukonna pereisaks Kullamaa ja pereemaks Tiiu Varik.

Järgmine suurem koosolemine oli jõulupidu samas majas jõuluroogadest lookas laua, koduõlle ja kandleduo saatel tantsuvihtumisega.

Tänavu, taas ilusal kevadpäeval, 19. mail meenutasid Pärnu mulgid 20 aasta tagust algust Reiu kaunis looduses. Suupoolise eest hoolitses köögitoimkond eesotsas grillmeister Eino-Jüri Laarmanniga. Ühtegi ettevõtmist esimesest päevast peale ei ole toimunud hea haldja Nelli Reiuta.

5. juunil kogunevad mulgid taas ühtseks pereks tallinlaste juhtimisel. Alustatakse kell 11 Tõrvast ja lõpetatakse Mulgi laulupeoga Karksi lossimägedes. Nende ühiste päevade järel tahaks ikka ja jälle õhata: "Nigu sugulase oles kokku saanu!"

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles