Priit Neilinn: “Kellavärgiga apelsin”, “Kevade” ja teismeliste vägivaldsus

Priit Neilinn
, eripedagoog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Priit Neilinn.
Priit Neilinn. Foto: PP

Viibisin hiljuti mõne päeva Londonis ja mul jäi ühe päeva jagu vaba aega, mille otsustasin veeta tavapärasest veidi erineval moel ja läksin jalutama paikadesse, kus Stanley Kubrick omal ajal, st kuuekümnendate alguses, filmis oma “Kellavärgiga apelsini”.

Kubrick jäädvustas oma teose suurelt osalt n-ö natuuras, seega on need paigad tänase päeva seisuga leitavad. Võib isegi üsna selgelt ette kujutada, mis siin enam kui viiskümmend aastat tagasi toimus ja kuidas teismelisest saatan Alex koos oma sõpradega kaamerate ees “esteetilisi julmusi” korda saatis.

Pärast sellist omapärast ekskurssi minevikku liikusid mõtted tahes-tahtmata tänapäeva. Ikka ja jälle jäävad mulle hommikuti arvutist Eesti ajalehti üle vaadates silma artiklid, mida illustreerivad tavaliselt varjatud näoga noorte inimeste pildid. Neis räägitakse teismeliste vägivaldsusest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles