Kaupo Meiel: Itta või läände oma looga

Kaupo Meiel
, arvamustoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andres G. Adamson

Täna on küüditamisohvrite mälestuspäev ja Pärnus esilinastub sel puhul uus Eesti film “Risttuules”. Filmi tegevus paigutub küll 14. juunile 1941, kuid seesama tume jälg varjutab 25. märtsigi.

“Risttuule” režissöör ja stsenarist, 26aastane Martti Helde alustas tööd linateose kallal kolme aasta eest ja ammutas selleks valusat inspiratsiooni oma vanaisalt, Pärnu kirikuõpetajalt Laas Heldelt, kes oli oma elus läbi teinud nii sõja kui vangilaagri. Nagu lavastaja Postimehele tunnistas, jõudis ta võib-olla just sellepärast “Risttuuleni”, et tahtis rohkem teada sellest, mida vanaisa ja tema saatusekaaslased läbi elama pidid. “Vanaisa suri 2009. aastal. Kuna ma temalt enam küsida ei saanud, proovisin ise reaalsust taastada,” sõnas Helde.

Küüditamine on jätkuvalt valus teema ja selle käsitlemine kirjanduses või kinematograafias ei ole kerge. Helde valis loo rääkimiseks omalaadse ja äärmiselt, isegi äärmuseni, kunstilise aja peatumisse süvitsi mineva vormi. Kuidas lugu räägitud saab ja kuidas jõuab see nendeni, kes aastakümnete tagustes sündmustes ise ohvritena vastutahtsi osalesid, ja nendeni, kellele tundub küüditamine absurdilaadse tondijutuna, see selgub alles kinos.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles