Naiskodukaitsjad rääkisid sinililledest

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naiskodukaitse teemaõhtul Kaitseliidu staabi saalis selgitas Pärnumaa ringkonna esinaine Jana Ots huvilistele, kuidas liituda vabatahtliku riigikaitselise organisatsiooniga ja täita ankeet.
Naiskodukaitse teemaõhtul Kaitseliidu staabi saalis selgitas Pärnumaa ringkonna esinaine Jana Ots huvilistele, kuidas liituda vabatahtliku riigikaitselise organisatsiooniga ja täita ankeet. Foto: Silvia Paluoja

Naiskodukaitse Pärnumaa ringkonna liikmed ja selle vabatahtliku organisatsiooni tegevusest huvitatud kohtusid esmaspäeva õhtul Kaitseliidu staabi saalis, üks arutlusteemasid oli osalemine sinillle-heategevuskampaanias.

Pärnumaa ringkonna eelmine esinaine Maie Pitsal ja temalt ametikohustused üle võtnud Jana Ots rääkisid Naiskodukaitse loomisest ja loojatest, riigikaitselise organisatsiooni tähtsusest ja tegevusest ning liikmetele esitatavatest nõuetest, millest esikohal on vastutus.

Maie Pitsal möönis, et kui enne punapööret 1940. aastal oli Naiskodukaitses pea 16 000 liiget, siis praegu on neid kaheksa korda vähem. Sügava jälje on jätnud möödanikku näiteks Alice Kuperjanov, Mari Raamot, Elsa Lippmaa. Neist viimane oli Naiskodukaitse Pärnumaa ringkonna esinaine aastatel 1931–37 ja talle on püstitatud mälestussammas Vana-Pärnu kalmistule. Selle ümbrust käivad naiskodukaitsjad korrastamas tavakohaselt aprillis, Naiskodukaitse mälestuspäeval. Teadaolevalt hukati 24. aprillil 1942 Sosva vangilaagris neli Eesti Vabariigis tuntud ja tunnustatud naisriigikaitse tegelast, nende hulgas Alice Kuperjanov. Sellest kuupäevast ongi taastatud organisatsiooni liikmetele kujunenud üleriigiline mälestuspäev.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles