Prokuratuur kaebas Viisitamme kohtuotsuse edasi

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine Pärnu linnapea Mart Viisitamm ja abilinnapea Simmo Saar kohtusaalis.
Endine Pärnu linnapea Mart Viisitamm ja abilinnapea Simmo Saar kohtusaalis. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Lääne ringkonnaprokurör Elle Keeman esitas Tallinna ringkonnakohtule apellatsiooni, milles ta palub Mart Viisitamme, Simmo Saare ja Vello Kingi süüdi mõista kõigis Pärnu maakohtus õigeks mõistetud episoodides.

Pärnu maakohus karistas aprilli keskel Pärnu endisi linnajuhte Mart Viisitamme ja Simmo Saart ametitegevuse käigus teatavaks saanud saladuse hoidmise kohustuse rikkumises, mõistes Viisitamme õigeks altkäemaksu võtmise süüdistuses ja mõlemad mehed usalduse kuritarvitamise katses. Tänavapuhastuse AS juhataja Vello Kink mõisteti õigeks altkäemaksu andmise süüdistuses.

Maakohtu otsuse järgi peaks Viisitamm riigile maksma 306 950 ja Saar 205 500 krooni. Rahalisele karistusele lisanduvad kohtukulud. Viisitamm ja Saar end süüdi ei tunnistanud ning kaebasid kohtuotsuse edasi.

Prokuratuur üritab ringkonnakohtule tõestada, et Viisitamme ettevõtte 2+3 Mööbel 2006. aasta alguses osutatud veoteenus Kingi juhitavale Tänavapuhastuse ASile oli fiktiivne ja selle eest tasutud 29 500 krooni tuleks käsitleda Kingi altkäemaksuna Viisitammele. Altkäemaksu maksis Kink prokurör Keemani hinnangul seepärast, et Tänavapuhastuse ASist sai 2005. aastal Pärnu tänavapuhastuse riigihanke võitnud Baltifaldi allhankija.

2+3 Mööbli transporditeenust kirjeldas kohtus neli inimest. Kohtunik Indrek Nummerti sõnul ei tuvastanud ta tunnistajate jutus midagi ebaadekvaatset. Vastupidi – tunnistajad kirjeldasid aastatetaguseid sündmusi usutavalt.

Usalduse kuritarvitamise katseks pidas prokurör seda, et Viisitamm ja Saar olevat 2008. aastal tänavapuhastuse riigihanget läbi viies tegutsenud Baltifaldi huvides ja püüdnud Rapla Teid vältida. Maakohus ei tuvastanud, et Viisitamm ja Saar oleks üldse jõudnud usalduse kuritarvitamise koosseisu ettevalmistamisstaadiumissegi.

Pärnu maakohus leidis, et Viisitamme ja Saare süü Rapla Teede pakkumise edasiandmisel Tänavapuhastuse ASi juhatajale Vello Kingile on tõendatud ning et OÜ Steniardi juhataja Kaido Fridolin sai spordihalli ehitushindade võrdlustabeli Viisitamme käest. Neid süüdistusi püüavad omakorda Viisitamm ja Saar ringkonnakohtus ümber lükata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles