Kinnisvarahaide hammas murdus sadamas

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõstamaa kalatööstuse varemeteni jõudmist takistab värava ees kõlkuv roostes lukk, kõrvalt aga ei keela miski läbipääsu Värati sadamasse.
Tõstamaa kalatööstuse varemeteni jõudmist takistab värava ees kõlkuv roostes lukk, kõrvalt aga ei keela miski läbipääsu Värati sadamasse. Foto: Ants Liigus

Kalakombinaadi maa-alale viiva raudvärava ees kõlgub roostes lukk, sissesõitu keelavalt märgilt on värv maas ja nii kaugele, kui silm võtab, vaatavad räämas platsilt vastu varemed nagu Tarkovski filmis.

Väravahoone-kaupluse vajunud uksest ei takista miski pääsu ligi üheksahektarisele platsile vastu Värati sadamat. Töökuulsa kalurikolhoosi Pärnu Kalur aegne olmehoone, suitsutsehh, kontor, pumbamaja ning -jaam, soolatsehh, katlamaja, jõujaam, jahutusladu, puhastusseade, kalapumpla. Neist on üle käinud põllumajandusreform ja metallinäppajate hordid. Eluta hoonetest on võetud, mis veel võtta andis.

Kunagiste klaasangerja ja karbimaimudega täidetud kalakasvatustiikide äärtes lokkab põlvini rohi, nagu vastukaaluks unustatusele kaunistavad veepinda vesiroosid.

Kinnisvarafirmad näivad olevat hambad murdnud 5,2 miljoni kroonise tehinguga, sadam kunagise kalatööstuse hoonetega jäi müümata.

Värati sadam Värati lahe ääres on reformidega muutnud omanikke ja kuulub nüüd täielikult Tõstamaa vallale.

Vallavanem Toomas Rõhu kinnitab, et piirkonna arengule mõeldes on see pikas perspektiivis hea otsus, kuid masu pani arendusplaanidele oma piduri.

Nüüd kiikab omavalitsus maapiirkondades kohaliku elu edendamiseks mõeldud ja Euroopa Komisjoni algatatud Leader-meetme rahakoti poole, et koostöös sadamale uuesti elu sisse puhuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles