Männituka pere tahe ja laut üllatasid ministrit

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viimast päeva Euroopa Parlamendi liige Ivari Padar ja tema kaasa Kristel Voltenberg teevad talulaudas vasikaga tutvust.
Viimast päeva Euroopa Parlamendi liige Ivari Padar ja tema kaasa Kristel Voltenberg teevad talulaudas vasikaga tutvust. Foto: Urmas Luik

Männituka kolm põlvkonda kutsusid külalised, et rääkida oma lugu, mis tipnes 1,2 miljonit eurot maksnud vabapidamisega robotlüpsilauda lindi lõikamisega. See oli rahvusvahelise peretalude aasta vääriline tähis.

OÜ Männituka Farmi laudas on 250 kohta lüpsilehmadele ja 50 vasikatele, seal töötab kaks DeLavali VMSi lüpsirobotit. Loomade arvu suurenedes pannakse tööle ka kolmas robot. Praegu on laudas 101 piimaandjat, järelkasv tuleb oma vasikatest. Holsteini tõugu lehmade keskmine aastatoodang looma kohta on Eesti keskmine, mis mullu oli 8611 kilo.

 “Vajasime uut lauda, sest vanas olid lõastused, lüpsisüsteemid, põrandad, aknad väga amortiseerunud. Kui uuendamine oli kavas, otsustasime robotlauda kasuks, kus inimtööjõudu on märksa vähem vaja,” põhjendas otsust OÜ Männituka Farmi omanik ja juhatuse liige Margot Saare.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles