Tiina Janno: Ülestõusmispühade sõnum avaneb keskendudes

, EELK vaimulik, Audru ja Tõstamaa koguduse õpetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiina Janno.
Tiina Janno. Foto: PP

Olen aasta-aastalt imetlenud suure nädala ja looduse meeleolude kokkukõla. Olgu siis varased või hilised pühad, ikka on kevadises looduses midagi sellist, mis pühade sõnumit toetab ja avab. Praegu, aprillikuu keskpaigas, näeme looduses kõrvuti nii talve kui kevade märke: surma ja elu märgid on veel läbisegi.

Suur kevad ootab nagu paisu taga, valgust on juba küllaga ja soojustki tuleb juurde küll visalt, aga siiski. Juba õitsevad kulu keskel esimesed krookused, lehekõdu alt tärkavad sinililled, pungad paisuvad avanemise ootuses ja päikesepoolsed muruplatsid löövad haljendama. Ülestõusmispüha evangeelium elu võidust surma üle vaatab looduses kõndijale juba igal sammul vastu.

Kas sellesse kokkukõlasse sobitub inimenegi või tekitab dissonantsi? Öeldakse küll, et inimene ärkab talveunest, aga soov uueneda, saada paremaks ja puhtamaks ei paista välja nii selgelt kui tärkavas looduses ja päädib sageli lihtsalt kevadise rabelemisega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles