Sauga vald ütles Faciole lepingu üles

Anu Jürisson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sauga vallavalitsuse humanitaarnõunik Ave Grenberg näitab poolikuna seisvat noortekeskuse hoonet, mille valmimist ootavad pikisilmi nii tema kui ümbruskonna noored.
Sauga vallavalitsuse humanitaarnõunik Ave Grenberg näitab poolikuna seisvat noortekeskuse hoonet, mille valmimist ootavad pikisilmi nii tema kui ümbruskonna noored. Foto: Ants Liigus

Ehkki Sauga avatud noortekeskuse kahekorruseline hoone pidi valmima juba märtsi lõpuks, on poolik katuseta ehitis mitu kuud mahajäetult seisnud.


Sauga abivallavanem Harri Aas nimetab kahe viilkatust ootava kolmnurkse otsaga ehitist nöökavalt Pirita kloostri varemeiks.

“Ta ei ehitanud ju, no kaua võib! Kui üks mees oli peal ja Facio põhitegevus oli ainult otsida põhjusi, miks mitte ehitada, siis lõpmatuseni ei saanud enam venitada,” selgitas Aas, miks vald Facio Ehituse ASile lepingu üles ütles.

Kuigi ehituse algul vahetati välja projektijuht, ei olnud sellestki abi.

“Riigihanke seadus on selline, et me peame valima kõige odavama pakkumise. Ja kogu asja juures on kõige hullem see, et meile oleks rahastust algul antud kuni 15 miljonit krooni. Facio võitis hanke 6,4 miljoni krooniga ega suutnud võetud kohustusi täita,” nentis Aas. See tähendab, et nüüd tuleb poolik hoone valmis ehitada miinimumsummaga.

Vald on välja kuulutanud ehitaja leidmiseks uue riigihanke, mille pakkumised avatakse 28. juunil.

Suured plaanid

Sauga vallavalitsuse humanitaarnõunik Ave Grenberg lausus, et mõte oli arendada välja korralik, mitme funktsiooniga avatud noortekeskus.

Vallavalitsus tegi 2006. aastal ühes hoones asunud raamatukogu ja sauna vahel korda poolesajaruutmeetrise ruumi, milles sama aasta 1. novembril alustas tegevust noortekeskus.

Eesmärk oli meelitada majja piirkonna noored, kel seni polnud alevikus midagi teha.
Tegevuse hoogustudes jäi ruum aga väikseks ja Sauga vallavalitsus oli kogu Eesti 47 objekti hulgas üks seitsmest, mille taotlust oldi algul valmis avatud noortekeskuste, teavitamis- ja nõustamiskeskuste ning huvikoolide nüüdisajastamise meetmest aastani 2015 rahastama maksimaalses summas, 15 miljoni krooniga.

Senisele hoonele ehitatakse teine korrus, et ära mahuksid 130 istekohaga saal ja huviringide ruumid. Majja on kavandatud helikindel ansambliruum, kuna valla teises, Urge noortekeskuses juba käib aktiivne bänditegevus ja olemas on pillidki, millel harjutada.

Teisele korrusele on plaanis sisustada ka vajalike seadmetega meediaklass, kus õppida filmitegemist ja fototöötlust. Ruumi jätkub muuks isetegevusekski.

Raamatud koliti lattu

Vana hoones asunud raamatukogu teeninduspunkt on ehituse ajaks kolitud lähedal asuvasse Jänesselja lasteaeda. “Ülejäänud raamatud on ühe ettevõtte laos hoiul ja nende pärast on mure, sest me ei kujuta ette, millised mõjud võivad sellel raamatutele olla,” nentis Grenberg.

Noortekeskuski on ehitusperioodiks surutud lasteaeda.

”Noorte kasutada on lasteaia saal, kus DJ-oskusi ja tantsu harjutada. Põhiliselt käib projektide ettevalmistamine, töötab malev, tulemas on valla suvepäeva lastetoad ja lastelaagrid, et viia noori rohkem majast välja,” nimetas Grenberg.

Abivallavanem Aas nentis, et noortekeskuse maja valmimist ei tasu loota enne aasta lõppu.
Facio Ehituse ASi ehitusdirektor Toomas Kaaret ei vastanud eile telefonile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles