Juhtkiri: Nurgakivi murendajad

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pärnu Postimees

Õiguskantsleri 2009. aasta tegevuse kirjaliku ülevaate võiks selguse mõttes jagada kaheks. Numbriline pool ei jäta kahtlust, et õiguskantsler ja tema meeskond on tõesti oma palga välja teeninud. Iseloomulikke arve: 2009. aastal esitati õiguskantslerile 2729 avaldust (2008. aastal 2566). Õigustloovate aktide põhiseadusele vastavuse kontrollimisel tuvastas õiguskantsler vastuolu põhiseaduse või muude seadustega 30 korral.

Hea halduse tava ja õiguspärasuse rikkumisi tehti kindlaks 97, kohalikud omavalitsused jäid õiguskantslerile vahele 37 juhul. Juriidikas võhikule tundub igal juhul, et praaki on liiga palju, alates juba riigikogust kohalike omavalitsusteni välja. Ometi istub Toompeal seltskond, kellest üsna suur osa peaks seadusloomet jagama.

Õiguskantsleri tegevuse ülevaade tekitab kodanikus õigustatud muret Eesti riigi kestvuse pärast.

"Eesti kui väikeriigi olemasolu on tagatud ainult siis, kui oleme demokraatlikud ning põhiõiguste ja -vabaduste järgimine on absoluutne väärtus ja norm," ütles õiguskantsler Indrek Teder. Ometi jõudsid tema töölauale näited, kus majandusraskustes toodi hetkeülesannete lahendamisel ohvriks põhiseaduslikud väärtused. Põhiseadus on Eesti iseolemise ja omariikluse nurgakivi, mida ei tohi murendada. Pärnu Postimees ei usu, et rahvas nõustuks hetkekasu nimel ohverdama põhiseadust, pigem proovivad selle kallal hambaid nii riigikogulased kui omavalitsuste jupijumalad.

Riigikogu peab sügisel seisma hea selle eest, et ei rikutaks kohalike omavalitsuste rahastamist riigivõimu poolt, oleks välistatud hiiliv minek varjatud tasulisele haridusele ning tegelikkuses asutaks võitlema vaesuse ja sotsiaalse tõrjutusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles