RMK ootab Pärnumaa inimeste mälestusi metsaistutusest

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noored kuuseistikud.
Noored kuuseistikud. Foto: Ants Liigus

RMK paneb tänavu Pärnumaa riigimetsadesse kasvama poolteist miljonit puud ja kutsub metsanädala ajal kõiki pärnakaid, kes varasematel aastatel metsaistutuses kaasa on löönud, taas metsa, et oma kätetöö üle vaadata.

Kuna sel aastal möödub kümme aastat sellest, kui 10 000 laulu- ja tantsupeolist ning vabatahtlikku panid suure talgutöö käigus Eesti riigimetsa kasvama miljon puud, on RMK loonud spetsiaalse veebilehe www.rmk.ee/miljonpuud.

“Ootame inimesi metsa vaatama, kui kõrgeks puud kümne aastaga kasvanud  on ja milliseid metsatöid selle aja jooksul tehtud on,” selgitas veebilehe loomist RMK Pärnumaa metskonna metsaülem Heiki Ärm. “Et kümne aasta taguseid raiesmikke üles leida, oleme kaardile kandnud 200 tollast istutuskohta üle Eesti, sh 31 Pärnumaal.”

Iga koha juures on toodud täpsed koordinaadid ja loetelu seal kümne aasta jooksul tehtud töödest, samuti on inimestel võimalus lisada oma foto ja meenutus aastatetagusest istutamisest.

Näiteks on Pärnumaal endises Tali vallas toimunud metsaistutust meenutanud Tiiu Nukk: “Käisime Pärnust kogu perega. Kaasas oli ka pesamuna-pisipoja. Ta seisis alles vaevaliselt püsti. Päev oli suurepärane – ilm oli ilus, rahvas rõõmsameelne, korraldajad vahvad. Külvasid kõige pisema istutaja kingitustega üle. Pärast saime veel sooja suppi süüa metskonna maja õues. Kõik me olime väsinud, aga rõõmsad koju jõudes. Eriti on meeles see retk metsa suurematel lastel. Aitäh toreda päeva eest!”

Selle ja teiste laekunud meenutuste ja fotode põhjal paneb RMK kokku näituse ning materjal antakse üle Eesti Rahva Muuseumile. Et kümnenditagust istutuskohta metsas hõlpsamini üles leida, on RMK paigaldanud toonastele lankidele uued sildid.

Rohkem puid, kui kümme aastat tagasi talgutöö käigus üle Eesti maha istutati, paneb RMK tänavu mulda ainuüksi Pärnumaa riigimetsades 595 hektaril. Heiki Ärmi sõnul istutatakse 755 000 kuuske, 734 000 mändi ja 57 000 kaske. “Tänavune istutusmaht on võrreldav varasemate aastate omaga, aga sel aastal hooldame rohkem noort metsa,” sõnas Heiki Ärm.

Metsahoolduse hulka kuuluvad need tööd, mis tehakse pärast metsaistutust: metsauuenduse hooldus pisikestele puudele ja valgustusraie noorendikuks sirgunud puudele. “Tänavu teeme noore metsa hooldust Pärnumaal 5590 hektaril,” selgitas metsaülem Heiki Ärm.

Uuendusraiet küpsete metsade uuendamiseks ja metsade kestlikkuse tagamiseks teeb RMK Pärnumaal 1082 hektaril, mis on veidi alla ühe protsendi Pärnumaa riigimetsade pindalast ja võrreldav varasemate aastatega. Sellest rohkem, 1915 hektarit, teeb RMK Pärnumaal harvendusraiet, millega luuakse paremad kasvutingimused alles jäävatele puudele.

Pärnumaa riigimetsade pindala on 124 877 hektarit, metsad on jagatud Pärnumaa ja Vändra metskonna vahel.

Kokku istutab RMK 2014. aastal riigimetsa ligikaudu 18 miljonit taime. Noore metsa hooldustöid teeb RMK üle Eesti 39 500 hektaril, uuendusraiet 8700 hektaril ja harvendusraiet 10 000 hektaril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles