Avaliku võimu keerukas missioon

Jaanus Männik
, Surju vallavanem
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Surju karjamõisa 19. sajandil ehitatud suure siseõue ja silotorniga laut lagunes eraomandis ohtlikuks, kuni vallavalitsus selle lammutas. Pilt on tehtud 2009. aastal.
Surju karjamõisa 19. sajandil ehitatud suure siseõue ja silotorniga laut lagunes eraomandis ohtlikuks, kuni vallavalitsus selle lammutas. Pilt on tehtud 2009. aastal. Foto: Henn Soodla

Omand annab õigused, võimalused, kindluse ja väärikuse nii isikule, ettevõtjale, vallale kui riigile. Samal ajal omand kohustab ja paneb, vähemalt peaks panema, omanikule vastutuse.

Omanik olemine eeldab arukust ja ausust, ettevõtlikkust ja kultuursust. Kui arukust, vastutust ja ilumeelt jätkub, ja enamikul omanikest seda jätkub, siis on omand arengu alustegur ja omanik ühiskonna raudvara. Kui ei jätku, on lood kehvad nii omanikule kui keskkonnale.

Muidugi võivad omanikku ahistada objektiivsed, temast sõltumatud olud, eeskätt korratu-kõlvatu turg. Need on enamasti riigivõimu ja vähemal määral kohaliku omavalitsuse korraldada. Jutt riigist kui halvast omanikust sobib siiski vaid eriti võimekate, arukate, ausate ja ennast omanikuna tõestanute suhu. Sellest lobisev poliitik parlamendis või volikogus on endale lihtsalt vale rolli valinud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles