Pärnu linnasüdame detailplaneering jõuab volikogu ette

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arhitektide joonised. Foto on illustreeriv.
Arhitektide joonised. Foto on illustreeriv. Foto: Internet

Pärnu linnavalitsus saatis volikogule kehtestamiseks Ringi ja Aia tänava ning politseimaja vahelise maa-ala ja Aida tänava detailplaneeringu, mis tuleb volikogus arutamisele 15. mai istungil.

Ringi ja Aia tänava ning politseimaja vahelise maa-ala ja Aida tänava detailplaneeringu koostamine algatati Pärnu linnavalitsuse korraldusega neli aastat tagasi.

Planeeringuga muudetakse kinnistute piire ja kavandatakse piirkonda täiendavad hoonemahud ja funktsioonid, määratakse linnaehituslikud ja arhitektuursed tingimused. Planeeritav maa-ala hõlmab Laia, Aia, Ringi ja Hommiku tänava vahelist ala.

Detailplaneeringut koostades tekkis vajadus planeeringualasse lisada Pikk 18 ehk politseimaja kinnistu. Linnaruumi jätkuvast arengust lähtuvalt on käesoleva detailplaneeringu ülesanne kesklinna alale äri-, ühiskondlike ja eluhoonete planeerimine, linnaväljaku ning bussijaama planeerimine ja Aia tänava pikenduse planeerimine.

Detailplaneeritava ala suurus on kokku ligikaudu 8,35 hektarit.

Ringi tänava, Aia tänava ja politseimaja vahelise maa-ala ning Aida tänava detailplaneering haarab olulist osa Pärnu kesklinnast, hõlmates olemasolevat politseimaja, Port Artur 2 hoonet, bussijaama ja nende vahele jäävat maa-ala.

Tegemist on suures ulatuses jätkuvalt riigi omandis oleva maaga, kus olemasolevad sihtotstarbed puuduvad. Detailplaneeringu koostamise ülesandeks on korrastada maakasutust, määrata ehitusõigus ja arhitektuursed tingimused, et oleks võimalik kasutusele võtta seni veel kasutuseta olnud kesklinna piirkonnad.

Planeeringuga nähakse ette Aia tänava pikendamine kuni Laia tänavani. Aia tänava pikenduse äärde ja sellest politseimaja poole jäävale tühjale alale on kavandatud peamine osa planeeringuga määratud ehitusõigusest.

Kavandatava hoonestuse valdav kõrgus on neli korrust ja peamisteks funktsioonideks on kaubandus-teenindus- ja elamumaa. Aia tänava pikenduse Ringi tänava poolsel küljel on kõrgem hoonefront, mille moodustavad Port Artur 2 juurdeehitus ja ühiskondliku hoone maht.

Pikk 16 kinnistul nähakse ette nüüdseks likvideeritud villa välimuse taastamine, et säilitada ajaloolist mälu piirkonnas asunud funktsioonidest ja hoonetest. Samuti säilitatakse olemasolev prokuratuuri hoone aadressil Pikk 16b.

Kõigi kavandatud uute hoonete parima arhitektuurse lahenduse saamiseks tuleb korraldada arhitektuurivõistlus. Planeeringualale on planeeritud rajada uus bussiterminal olemasoleva bussijaama alal, mille ehitamist on kavas osaliselt finantseerida ELi vahenditest.

„Koostatud detailplaneering annab tõuke Pärnu linnakeskuse edasiseks arenguks ja aitab säilitada kesklinna olulist positsiooni ülelinnalises teenustevõrgustikus. Samal ajal on see oluline samm protsessis, mille eesmärk on kesklinna positsiooni igakülgne tugevdamine ja avaliku linnaruumi kasutusmugavuse ja inimsõbralikkuse parandamine," märkis Pärnu linnaarhitekt Karri Tiigisoon.

Planeeringu kehtestamisele järgnevad maa erastamise protsessid ja maade müük praeguse maaomaniku ehk riigi poolt. Ehitustegevuse algust planeeringu alal ei ole veel võimalik prognoosida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles