Keskkonnainspektsiooni arvamusavaldus surnud mereloomadest Pärnu rannas

, Keskkonnainspektsiooni avalike suhete nõunik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Surnus hüljes Pärnu rannas.
Surnus hüljes Pärnu rannas. Foto: Ants Liigus

Esimesed teated surnud kalade ja hüljeste kohta Pärnu rannas jõudsid inspektsiooni eelmise nädala alguses (20. mail). Mingeid viiteid reostusele ei olnud ega ole praegugi ja seega võis arvata, et tegu on igakevadise nähtusega, kui meri surnud loomad-kalad kaldale kannab. Sellele järgnenud väga kuumade ilmadega probleem süvenes.

Keskkonnainspektsioon on konsulteerinud kalateadlastega ja nende hinnang kinnitab meie arvamust, et kalade surma põhjuseks võib olla mitme asjaolu kokkulangemine, st õhu- ja veetemperatuuri järsk tõus ning kalapüügiga kaasnevad tegurid. (Kalateadlaste info kohaselt on surnud kalu teistes veekogudeski, näiteks Saunja lahes.)

Teatavasti käib Pärnu lahel aktiivne kalapüük – rannikumeri on tihedalt püüniseid täis. Püünisesse sattunud kaladest mingi osa paratamatult hukkub ja selleks on mitu põhjust. Üheks põhjuseks võib olla ebapiisava sagedusega püüniste kontrollimine ja kalade väljavõtmine. Püünise kontrollimise sagedus peaks tihenema vastavalt vee temperatuuri tõusule. Külma vee (3–6 °C) korral ei juhtu püünises oleva kalaga viiegi päeva jooksul suurt midagi, kui just püünis kala täis ei ole. Vee temperatuuriga 15 °C ja rohkem sureb osa kalast ühe ööpäeva jooksul. Ääremõrdades on suurim suremuse põhjustaja vee soojenemisest tingitud hapniku vähenemine vees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles