Parkimismaja arendajal taas pankrot soolas

Asso Puidet
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaua veel? Parkimismaja valmimistähtaega on Pärnus kahe linnavõimu ajal neli korda edasi lükatud.
Kaua veel? Parkimismaja valmimistähtaega on Pärnus kahe linnavõimu ajal neli korda edasi lükatud. Foto: Ants Liigus

Täna möödub täpselt kaks aastat tähtajast, kui Pärnu parkimismaja valmis pidi olema. Pikale veninud saagale ei paista aga lõppu tulevat. Kui paar kuud tagasi oli lootust, et oktoobris saab linnasüdames auto majja parkida, siis nüüd ei või selles kindel olla.


Nimelt jooksid Pärnu linnavalitsuse ja parkimismaja hoonestusõigusega OÜ Win Marketsi läbirääkimised leppetrahvi maksmise üle liiva. Mistõttu nõuab linnavalitsus nüüd Win Marketsilt üheksat miljonit krooni. Just nii palju on aastatega tiksunud iga päev 25 000 krooni võrra suurenev leppetrahv selle eest, et hoone valmis pole. Raha tuleb ära tuua homseks.

"Kui 1. juuli on saabunud ja raha ei ole laekunud, peaksime sellest järeldama, et Win Markets on maksejõuetu, ja meil tuleb esitada avaldus pankrotimenetluse alustuseks," seadis Pärnu abilinnapea Romek Kosenkranius sõnu.

Selg vastu seina

Kosenkraniuse selgitusel oleks tema pankrotimenetluse algatamist taotlenud juba veebruaris, kui järjekordne parkimismaja valmimiseks antud tähtaeg ümber sai. Toona oli leppetrahvi suurus 6,125 miljonit krooni. "Aga tollal nägi linnavalitsus seda asja nii, et üritame veel kord," märkis Kosenkranius.

"Veel kord üritamine" tähendas seda, et Win Marketsile tehti pakkumine tasuda leppetrahvist tänavu kaks ja järgmisel aastal kaks miljonit krooni. Viimasest kolmandikust leppetrahvist oli linn valmis loobuma juhul, kui parkimismaja oktoobris valmib.

Veel mai algul kinnitas Win Markets, et saab maja oktoobriks valmis, kui ainult linnavalitsus nõustuks sellega, et nad maksavad nelja miljoni asemel kolm. Ja seda järgneva kuue aasta jooksul - igal aastal pool miljonit.

"Arutasime, et meie neist märtsis pakutud tingimustest allapoole ei lähe," ei saanud linnavalitsus Kosenkraniuse sõnutsi sellega nõustuda. Win Marketsile anti juuni alguseni järelemõtlemise aega. Et neilt aga mingit vastust ei tulnud ja ehitustöödki ei alanud, ei jäänud linnavõimul üle muud kui rahanõue teele saata. "Paraku oleme nüüd samas seisus, kus olime veebruaris," nentis abilinnapea.

Pankrot päästab

Kosenkraniuse arvates on nüüd kaheldav, et parkimismaja oktoobriks valmib. Isegi juhul, kui ehitustöödega homme pihta hakataks. "Märtsis räägiti, et oktoobri alguses saadakse valmis, siis öeldi, et see võtab ikka oktoobri lõpuni aega," on rong Kosenkraniuse hinnangul juba läinud.

Samal ajal usub Kosenkranius, et õudne lõpp võib olla parem kui lõputu õudus. Kui praegu 16-24 miljoni kroonise väärtusega parkimismaja hoonestusõigus pankrotimenetluse kaudu müüki panna, vabaneb hoone 80 miljoni kroonisest parkimismaja ja Pärnu Keskuse ehitust rahastanud Unicredit Banki nõudest ja 30 miljoni kroonisest parkimismaja ehitanud AS Eston Ehituse nõudest.

Seda, kas Win Markets ootabki, et pankrotivara müügi teel puhtalt lehelt jätkata, ei õnnestunud Pärnu Postimehel teada saada, kuna Win Marketsi esindaja Toomas Õunap keeldus igasugustest kommentaaridest.

Viimati pääses Win Markets pankrotist tänavu veebruaris, kui Unicredit Bank loobus oma pankrotinõudest.

Valus õppetund

Linnal Kosenkraniuse arvestuse järgi pooleli ehitise väljaostuks praegu raha pole. Küll ei saa tema sõnutsi välistada, et linn kaalub võimalust pankrotivara tagasi osta.

Igal juhul on Pärnu võimukoridorides jõutud järeldusele, et erakapitali ei saa alati usaldada ja tulevikus peaks ühiskondliku funktsiooniga hooneid ehitama omavalitsus.

Arvestades, et riik andis Lai 7 kinnistu 2004. aastal linnale tingimusel, et sinna ehitatakse 100 protsenti parkimismaja, võib Kosenkraniuse väitel tunda hoone ümber tekkinud skandaalidest tulenevalt riigi pessimismi, kas edaspidi anda ühiskondlikuks hoonestuseks ettenähtud alasid linnale. "See valus õppetund on neile näidanud, et linn võib sellega rappa minna," nentis abilinnapea, et linnavõim pole ainus, kes juhtunust oma järeldused teinud on.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles