Täna mindi üle digitelevisioonile

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teler ja digiboks.
Teler ja digiboks. Foto: Raigo Pajula.

Täna kell viis varahommikul lõpetasid kõik Eesti telesaatjad analoogtelepildi eetris edastamise, nii et teleprogramme näeb nüüd tavaantenni kaudu ainult digitaalsena. Esmajoones puudutab see muutus neid televaatajaid, kes seni nägid oma telerites vaid kolme Eesti telekanalit: ETVd, Kanal 2 ja TV3.

Need, kelle pildikasti helendaval ekraanil on täna programmi asemel tekst, mis teatab digitaalsel meetodil telepildi edastamisele üleminekust, kuid tahavad näiteks jalgpalli maailmameistrivõistlusi jälgida, peavad minema digiboksi soetama.

Digilevile üleminek ei puuduta kaabeltelevisiooniga liitunuid ega neid, kes juba enne tänast nägid kodus rahvusvahelisi või kodumaiseid digitaalseid tasulisi programme.

Muudatuse tingisid Euroopa Liidu direktiiv, mis kohustab liikmesriike minema digitaalsele eetrilevile 2012. aastaks, ja märkimisväärne energia kokkuhoid, mida digitelevisioon programmide edastamisel analoogtelevisiooniga võrreldes võimaldab.

Tammistes asuva Pärnu telemasti juhataja Mati Raudsepp lisas, et paari lähinädala jooksul pannakse Pärnumaal vabalt levivate telekanalite edastamiseks mõeldud saatja tööle praegusel ETV sagedusel, misjärel inimestel tuleb oma digiboks või teler ümber häälestada. "Sageduse vahetamise täpse aja teatame ette," lubas Raudsepp.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles