Elmar Joosep: Elu hirmu all

, juuniküüditatu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elmar Joosep.
Elmar Joosep. Foto: PP

Kaugeltki kõiki, kes olid kantud nimekirja, ei saanud küüditajad 1941. aasta 14. juuni ööl kätte. Perekondi, mille mõnda liiget polnud küüditajate tulekul kodus, leidus palju. Kuigi vaheaeg oli äsja alanud, polnud kõik koolilapsedki linnast koju jõudnud, teised olid mitmesuguste asjaajamiste tõttu juba sealt läinud.

Kaks päeva kestnud järelnoppimisega võeti kinni veel suur hulk inimesi ja ikkagi jäi 13 780 nimistusse kantust sadu inimesi viimata. Tegelikult kinni võetuid polegi kokku loetud. Juuniküüditatuist on koostatud kolm nimisturaamatut, kuid need on nii puudulikud ja vigased, et sealt ei saagi küüditatute arvu kätte.

Meiegi perest saadi neljast nimistusse kantust kätte ainult kaks. Lapsed olid kodunt läinud. Mina, Tallinna tehnikumi õpilane, olin 13. juuni hommikul sõitnud Tallinna vormistama suvepraktika kohta. Enne seda tähistati kodus mu 17. sünnipäeva. Piduliku laua taga oli meie pere viimast korda koos. Minu õel, Pärnu tütarlaste gümnaasiumi õpilasel, oli Pärnus asjaajamist, temagi lahkus kodunt 13. juuni õhtul.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles