Raudtee hooned näevad välja nagu päris

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sindi aastatel 1927–1929 ehitatud jaamahoone, raudteelaste elamud ja abihooned moodustavad hästi hoitud ja heakorrastatud ümbrusega terviku.
Sindi aastatel 1927–1929 ehitatud jaamahoone, raudteelaste elamud ja abihooned moodustavad hästi hoitud ja heakorrastatud ümbrusega terviku. Foto: PP

Sindist läbisõitja pilku haagivad Paide maantee ääres Rootsi punased stiilsed majad, mis valmisid Eesti Vabariigi 10. aastapäeva auks ja esimene reisirong teel Pärnust Tallinna peatus jaamahoone ees 16. veebruaril 1928. aastal.

Insener Leon Johansoni projekti järgi ehitatud hoonete rühma kitsarööpmelise raudtee ääres kuulusid peahoone, kolm raudteelaste elamut, abihooned. Need on säilinud omaaegsete hulgas riigis kõige täiuslikumalt, kuigi viimane vedur vilistas siin 1969. aastal. Jaamahoone uks pandi reisijate ees kinni, sest uude koridori oli valminud Pärnu-Lelle laiarööpmeline lõik.

Jaamahoones Paide maantee 1 tegutseb Sindi avatud noortekeskus, mis on hõivanud allkorrusel endised oote-, pagasi- ja post- ning telefonside ruumid. Esinduslikult renoveeritud hoone said noored oma käsutusse 2006. aasta sügisel, nende koolivälise huvitegevuse võimalused avardusid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles