Balti keti 25. aastapäeva rändnäitus jõuab Pärnusse

Pärnu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu keskraamatukogu.
Pärnu keskraamatukogu. Foto: Urmas Luik

Homme keskpäeval avatakse Pärnu keskraamatukogus Balti keti 25. aastapäeva rändnäitus “Kes on Su kõrval?”.

Käesoleva aasta 23. augustil möödub 25 aastat Eestimaa Rahvarinde, Läti Tautas fronte ja Leedu Sąjūdise ühisaktsioonist „Balti tee“, mis on ajalukku jäänud Balti ketina. Seistes käsikäes sadade kilomeetrite pikkuses inimketis, näitasid Baltimaade rahvad oma ühist tahet elada vaba rahvana vabal maal.

Aastapäeva tähistamiseks koostas Rahvarinde muuseum rändnäituse „Kes on Su kõrval?“, mis jutustab loo Balti ketist, selle korraldamisest, toimumisest ja rollist maailma ajaloos.

Väljapanek annab võimaluse meenutada 25 aasta taguseid sündmusi, vaadata fotosid, Balti keti korraldamise käsikirjalisi materjale, sümboolikat, filmi, avab näituse sisu Rahvarinde muuseumi juhataja ja näituse koostaja Helen Lausma-Saar.

Näituse pealkiri „Kes on Su kõrval?“ on muuseumi juhataja jutu järgi mitmetähenduslik. Otseselt märgib see kunagist Balti ketis seismist, kus võhivõõrad käest kinni hoides paremat tulevikku lootsid, ja tollast ärevat aega, kus ühiste eesmärkide nimel tehti rohkem jõupingutusi ja hooliti üksteisest. “Samuti meenutab pealkiri, et me väärtustaksime tänapäevalgi inimesi enda ümber, märkaksime ja püüaksime üksteist mõista,” märgib Lausma-Saar.

Kuna Balti ketis kanti rinnamärki, millel ilutsesid kolme Baltimaa kujutised, sõnad Rahvarinne, Tautas fronte, Sąjūdis ja Baltic Way, saavad nüüd näituse külastajad esimestel päevadel kingituseks samasuguse sümboolikaga Balti keti aastapäeva rinnamärgi.

Rändnäitust saab vaadata Pärnu keskraamatukogus 20. juulini. Näituse kujundasid Inga Raukas ja Tuuli Aule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles