Endlas tuleb lavale Hendrik Toompere „Woyzeck“

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
„Woyzecki“ nimiosas mängib Endla teatri noor näitleja Priit Loog. Hetk proovisaalist.
„Woyzecki“ nimiosas mängib Endla teatri noor näitleja Priit Loog. Hetk proovisaalist. Foto: Terina Tikka

Endla teatri suvehooaja avalöögina esietendub 10. juulil Hendrik Toompere lavastatud „Woyzeck“.

19. sajandi Saksa klassiku Georg Büchneri kirjutatud loost on Hendrik Toompere lavastuses saanud tragikoomiline lugu eesti mehest, tema naisest ja noorest perekonnast.

Lihtsast noorest mehest Franz Woyzeckist saab ligi kakssada aastat hiljem Endla teatri lavastuses nüüdisaegses Eestis elav rahuvalvaja, kes järjekordselt kurnavalt missioonilt naasnuna ei suuda enam kohaneda tsiviileluga. Raha teenimise eesmärgil tuleb mehel rabada neljal töökohal. Ta töötab juuksurina, teeb transporditöid, käib metsatöödel. Ta on valmis isegi oma tervise tööle ohvriks tooma, sest osaleb meditsiinilises eksperimendis, mis sunnib teda aasta aega raha eest ainult herneid sööma. Kuna mees on töö pärast nii palju kodunt ära, tekib naisel uusi austajaid. Tema juures hakkab kihlveo peale külas käima üks edukas puhkpilliorkestri juht. Woyzeck aga ei taha alla anda ja elus ainult pealtvaataja rolliga leppida, temagi tahab kõike.

Lavastaja Hendrik Toompere sõnutsi ei ole vahet, kas sündmustik leiab aset nüüd või hoopis kakssada aastat tagasi. Ajavahe ongi kõige olulisem asi, millele me mõtlema peaksime. Pole oluline, milline on ilmakord. Iga inimlik häda on alati naljakas.

Eesti draamateatri lavastaja Hendrik Toompere lavastab Endlas esimest korda. „Woyzecki“ nimiosas mängib Endla teatri noor näitleja Priit Loog. Veel teevad lavastuses kaasa Kaili Viidas, Carmen Mikiver, Jaan Rekkor, Indrek Taalmaa, Ago Anderson jt.

Endla teatri suvehooajal, juulis ja augustis, etendub „Woyzeck“ viiel korral.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles