Osal rahvast tuleb telereid seadistada

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Ööl vastu 13. juulit viib digilevi võrgu eest vastutav AS Levira Pärnu, Järvakandi, Abja-Paluoja ja Kihnu telesaatjad madalama sagedusega 26. edastuskanalile.

Tavaantenniga nähtava digilevi vaatajad peavad sagedusemuutuse järel tegema oma digiboksis või digiteleris uue kanaliotsingu.

Üldjuhul on vaja digiteleri või digiboksi tehaseseaded taastada, sest see puhastab vastuvõtja mälu vanadest kanalitest ja seade saab salvestada uute teleprogrammide asukohad. Juhiseid selleks saab digiboksi või digiteleri kasutusjuhendist.

Kui kortermaja ühisantennisüsteemiga ühendatud digiboks või digiteler pärast uut kanaliotsingut tasuta levivaid Eesti telekanaleid üles ei leia, tuleks pöörduda majasisest antennisüsteemi hooldava ettevõtte poole.

Digitaaltelevisioonile ülemineku valitsuskomisjoni juhi Jüri Piheli sõnul puudutab sagedusemuutus Pärnu-, Rapla-, Viljandi-, Järva-, Jõgeva-, Lääne-Viru- ning Harjumaal hinnanguliselt kokku kuni 50 000 kodu, kus võetakse Eesti telekanaleid vastu tavalise katuseantenniga.

“Tänu analoogsaatjate väljalülitamisele saame nüüd digilevi edastamiseks kasutada madalamaid sagedusi, mis levivad maastikul paremini ning läbivad kergemini metsi ja muid takistusi,” sõnas Pihel. “Kuigi digilevi signaali tugevus ja kvaliteet on Eestis üldiselt hea, teeb sagedusemuudatus lihtsamaks viie tasuta leviva kodumaise telekanali vastuvõtu maastikuliselt keerulistes kohtades.”

Alates 1. juulist näeb teleprogramme tavaantenni kaudu ainult digitaalsena. Kõik need, kes võtsid telepilti vastu tavaantenniga ning nägid seni vaid kolme Eesti telekanalit, peavad nüüd endale soetama digiboksi või soovi korral uue digiteleri.

Digilevi kohta saab lisateavet infotelefonilt 17101.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles