Ooperipäevadel musitseerivad valgevenelased

Karin Klaus
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ants Liigus

Täna algavatel Pärnu 8. ooperipäevadel etendub Pärnu kontserdimajas Valgevene riikliku akadeemilise suure ooperi- ja balletiteatri ettekandes ooper “Vürst Igor”, mida eesti publikul oli Estonias viimati võimalus näha 50 aastat tagasi.

Täna algavatel Pärnu 8. ooperipäevadel etendub Pärnu kontserdimajas Valgevene riikliku akadeemilise suure ooperi- ja balletiteatri ettekandes ooper “Vürst Igor”, mida eesti publikul oli Estonias viimati võimalus näha 50 aastat tagasi.

Eile toimunud proovidel kiitsid külalised Pärnu kontserdimaja akustikat ja atmosfääri, vaid lavaruum jäi suurejoonelisele lavastusele veidi kitsaks. “Vürst Igoris” on laval palju soliste, osalevad orkester, ooperikoor ja tantsijad – koos tehnilise personaliga saabus Valgevene teatrist Pärnusse 165 inimest.

“Meie koduteatri lava on suurem, sellepärast saame välja panna vaid osa dekoratsioonidest, aga teeme oma parima, et seda lavastust väärikalt etendada,” lubas teatri peadirektori asetäitja Valeri Gedroits. “Lavastusel on pikk ajalugu, solistidena teevad kaasa kõik meie teatri põlvkonnad teenelistest kunstnikest andekate noorte solistideni.”

Valgevene ooperi- ja balletiteater pole varem kunagi Eestis käinud, küll on Eestis ja Pärnu solistikonkurssidel edukalt esinenud külalisteatri noored lauljad Oksana Volkova ja Ilja Siltšu-kov.

Valgevene ooperi- ja balletiteater alustas tööd 1933. aastal, Nõukogude Liidus oli teatril kõrge reputatsioon, tihti esineti nõukogude kultuuriruumi mainekaima, Moskva Suure teatri laval. 2009. aastal avas pärast pikki reorganiseerimisi ja remonditöid uksed Valgevene riiklik akadeemiline suur ooperi- ja balletiteater, mis Gedroitsi sõnul on oma tehnilistelt võimalustelt nüüd üks Euroopa moodsamatest ooperimajadest.

Teatri repertuaari kuuluvad Euroopa ooperivaramu pärlid, ennekõike suur itaalia bel canto ooper ning vene klassika.

Aleksander Borodini ooperi “Vürst Igor” libreto on kirjutatud vene vägilaseepose “Jutustus Igori sõjaretkest” ainetel. Lavastaja on Juri Aleksandrov (Peterburi), dirigent-muusikajuht Aleksander Anissimov, dirigent Kaliadka Mikalai. Vürst Igori osas näeme Stanislav Trifonovi (pildil), teistes osades Nina Šarubinat, Marina Aksentsovat, Juri Gorodetskit, Vassili Kovaltšuki, Jaroslav Petrovi, Oksana Volkovat jt.

Homme pakub Valgevene ooperi- ja balletiteater publikule parimaid palasid galakontserdil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles