Galerii: Tootsi lähedal rünnati raharongi

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põrgupõhja retkel osalejad peavad kolme päevaga läbima 80 kilomeetrit.
Põrgupõhja retkel osalejad peavad kolme päevaga läbima 80 kilomeetrit. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Täna varahommikul, kui paljud veel magasid, paukusid vaikse Tootsi alevi lähedal rabas püssid.

Paugutajateks olid sõjalis-sportlikust Põrgupõhja retkest osavõtjad, kelle ülesanne oli „röövida“ raudteel seisnud vagunist rahapakk.

Suuremal osal neljaliikmelistest võistkondadest õnnestus rahapakk kahe tunnimehe valvatavast vagunist mõne minuti jooksul enda valdusse saada. Mõnel võistkonnal jäi „röövretk“ ettenähtud kümne minuti jooksul siiski poolikuks.

Vagunist saadud rahapakk tuli viia kontrollpunkti, kus vastutasuks saadi ümbrik, milles olid mälestuseks Nõukogude rublad, mis kehtisid 1951. aastal.

Just 1951. aasta 5. septembril Viluvere ja Kõnnu jaama vahel toimunud raharongi peatamise ning palgaraha konfiskeerimise meenutamiseks tänahommikune võistlus-ülesanne mõeldud oligi. Tollal langes raudtee õhkinud ja seejärel Pärnu piirkonna raudteelaste palgaraha „röövinud“ metsavendade saagiks väidetavalt 200 000 rubla.

Sõjalis-sportlik Põrgupõhja retk jätkub täna ja homme. Retke jooksul tuleb võistkondadel läbida 80 kilomeetrit.

Põrgupõhja retke ühe korraldaja Toomas Tõnissoni sõnutsi on eile alustanud 34 võistkonnast jäänud rajale 28.

Põrgupõhja retke korraldavad Kaitseliidu Rapla ja Pärnumaa malevad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles